Tukihenkilönä toimimisesta kiinnostuneille järjestetään syyskuussa kaksiosainen koulutus Perheiden talolla, Tampereella (Itsenäisyydenkatu 21b). Koulutuksen ensimmäinen osa pidetään torstai-iltana 19. syyskuuta ja toinen osa torstaina 26. syyskuuta. Koulutus on maksuton ja sisältää kahvitarjoilun. Koulutukseen voi osallistua myös etänä. Lisäksi koulutukseen kuuluu henkilökohtainen haastattelu myöhemmin, erikseen sovittavana ajankohtana.
Mukaan koulutukseen voi ilmoittautua kertomalla nimensä, osoitteensa ja puhelinnumeronsa sekä mahdolliset ruoka-aineallergiat kahvitusta varten 13. syyskuuta mennessä sähköpostilla: tukihenkilo@pirha.fi.
Kouluttajina toimivat tukihenkilötoiminnan työntekijät. Lisäksi paikalla on jo toiminnassa mukana olevia tukihenkilöitä, jotka kertovat kokemuksistaan tukihenkilönä toimimisesta.
Tukihenkilö on vapaaehtoistyöntekijä, joka tapaa tuettavaa lasta tai nuorta säännöllisesti, noin kaksi kertaa kuukaudessa, mukavan yhteisen tekemisen merkeissä.
– Tukihenkilötoiminta on ennaltaehkäisevä palvelumuoto, joka oikea-aikaisesti aloitettuna voi ehkäistä suurempien ongelmien syntyä. Useat perheet elävät ilman tukiverkostoa, joten omaa tukiaikuista jonottavia lapsia on paljon, tukihenkilötoiminnasta vastaava sosiaalityöntekijä Anna-Mari Junes toteaa.
– Tukihenkilöksi toivotaan aikuista, jonka kanssa voisi esimerkiksi jutella, tutustua erilaisiin harrastuksiin, käydä uimahallissa tai vaikka saada apua läksyihin. Etenkin miehiä tarvittaisiin mukaan toimintaan. Tälläkin hetkellä tukihenkilöjonossa on paljon poikia, jotka ovat odottaneet yli vuoden juuri miespuolista tukihenkilöä, Junes kertoo.
Tukihenkilöä tarvitsevissa lapsissa on myös erityisen tuen tarpeessa olevia lapsia, maahanmuuttajalapsia, yksinhuoltajaperheestä tulevia lapsia tai lapsia, jotka ovat yksinäisiä tai joiden vapaa-aikaan kuuluu paljon pelaamista.
Toiminta on vapaaehtoistyötä, mutta tukihenkilölle maksetaan pieni palkkio ja kulukorvaus korvaamaan tapaamisista aiheutuvia kuluja. Tukihenkilöksi ryhtyvän rikostausta selvitetään.