MAINOS
EMTIR MARKETING OÜ

Hybridi-sähkösopimus yhdistää kiinteän hinnan pörssisähkön jouston kanssa

Moni puntaroi tälläkin hetkellä ottaako seuraavaksi pörssisähkön vain kiinteähintaisen sähkösopimuksen. Moni ei välttämättä kuitenkaan edes tiedä, että on olemassa myös kolmas vaihtoehto: hybridi-sähkösopimus. Hybridi yhdistää kiinteähintaisen sopimuksen ja pörssisähkön hyviä puolia ja voi joissain tilanteissa olla edullisin sopimusmuoto.

Mitä hybridi-sähkösopimus tarkoittaa?

Hybridi-sähkösopimus on uusi sopimustyyppi, joka yhdistää kiinteän hinnan tarjoaman vakauden ja pörssisähkön mahdollistamat säästöt. Se on suunniteltu kotitalouksille, jotka haluavat varmuuden siitä, että sähkön hinta ei nouse pilviin, mutta samalla mahdollisuuden hyötyä sähkön hinnan laskusta. 

Hybridi-sähkössä säästöä saa samalla tavalla kuin pörssisähkösopimuksessa, eli käyttämällä sähköä silloin, kun se on edullisinta. Pörssisähköstä on tuttua, että asiakas voi saada suuria säästöjä siirtämällä sähkön käyttöä yöaikaan niin paljon kuin mahdollista. Pörssisähkön ominaispiirteisiin voi tutustua tarkemmin esimerkiksi tällä sivustolla, jossa on myös mahdollista kilpailuttaa pörssisähkösopimus.

Hybridi-sopimuksessa on siis kiinteä perushinta, mutta laskun loppusummaan voi vaikuttaa myös omilla valinnoilla. Kiinteähintaisten sopimusten tarjoama vakaus ja pörssisähkön hinnan alennukset voivat pitkällä aikavälillä tuoda selviä säästöjä. Moni kuluttaja ei kuitenkaan ole edes tietoinen vielä tästä vaihtoehdosta ja voi tyytyä ottamaan kiinteähintaisen sopimuksen, koska on aina tehnyt niin.

Kulutusvaikutus hybridisopimuksessa

Hybridi-sähkösopimuksen kulutusvaikutus perustuu siihen, että sähköä hinnoitellaan eri tavalla eri kellonaikoihin. Vaikutus lasketaan vertaamalla sähkönkulutusta Nordpool-sähköpörssin tunti-spot-hintoihin, jotka vaihtelevat vuorokauden aikana. Sähkön hinta on yleensä halvempi öisin ja kalliimpi päivällä, kun sähköä kuluttaa myös yritykset ja tehtaat. 

Jos sähkönkulutus painottuu niihin hetkiin, jolloin sähkön hinta on alhainen, käyttäjä saa tästä hyötyä laskussaan ja säästää rahaa. Tällöin puhutaan negatiivisesta kulutusvaikutuksesta, mikä tarkoittaa siis alennusta sähkölaskussa. Vastaavasti, jos sähköä käytetään enemmän kalliina tunteina, kuten iltapäivisin, kulutusvaikutus on positiivinen ja sähkölasku voi kasvaa.

Asiakkaan tulee olla siis tietoinen, miten hybridi toimii ja mielellään seurata myös tuntihintoja saadakseen säästöjä aikaiseksi. Tuntihintojen seuraaminen on helppoa esimerkiksi sovellusten avulla, joita monet kotimaiset yhtiöt tarjoavat. 

Niiden avulla asiakkaat voivat helposti seurata sähkön tuntihintoja ja ajoittaa kulutuksensa edullisille tunneille. Sovelluksista näkee reaaliaikaisesti sähkön hinnan vaihtelut, tulevien tuntien hinnat sekä tietoa oman kulutuksen yksityiskohdista.

Hybridi ei sovellu kaikille

Hybridi-sähkösopimuksessa on paljon hyvää, mutta kaikille se ei ole paras ratkaisu. Jotta selviä säästöjä saa aikaan, tulisi sähkönkulutusta pystyä siirtämään yöaikaan. Tämä tarkoittaa sitä, että paljon sähköä vieviä laitteita tulisi pystyä käyttämään esimerkiksi ajastetusti.

Sähköä kuluu kotitaloudessa paljon esimerkiksi lämmitykseen, saunomiseen sekä pyykinpesuun. Saunomista harvemmin voi siirtää yöaikaan, mutta esimerkiksi nykyaikaisen pyykinpesukoneen voi ajastaa aloittamaan pesuohjelman yöllä ennen heräämistä. Samoin myös nykyaikaisten lämmitysratkaisujen osalta voidaan usein hyödyntää yön edullisia tuntihintoja.

Hybridi-sähkösopimus vaatii siis jonkin verran suunnitelmallisuutta ja joustavuutta arjessa. Jos kotitaloudessa ei ole mahdollisuutta ajoittaa sähkönkulutusta edullisimmille tunneille, voi kulutusvaikutteinen sopimus johtaa suurempiin kustannuksiin kuin esimerkiksi kiinteähintainen sähkösopimus. 

Ole tarkkana sopimusta solmiessa

Yleensä hybridi sähkösopimuksella tarkoitetaan yllä kuvattuun kulutusvaikutukseen pohjautuvaa mallia, mutta joillakin sähköyhtiöillä hybridisopimus voi tarkoittaa myös muuta. Joillakin sähköyhtiöillä se voi esimerkiksi tarkoittaa, että 50 prosenttia sähköstä laskutetaan kiinteällä hinnalla ja 50 prosenttia pörssisähkön hinnalla. 

Sähkösopimusta solmiessa pitääkin olla tarkkana ja lukea sopimus aina huolella läpi ennen sen solmimista. Kannattaa myös vertailla eri sähköyhtiöiden tarjouksia edullisen ja muutoinkin itselle parhaiten sopivimman sopimuksen löytämiseksi. Oikein valitulla sopimuksella voi saada merkittäviä säästöjä, mutta ilman riittävää tietoa ja suunnittelua, kulutusvaikutteinen sähkö voi tulla kalliimmaksi.

Oman kulutuksen seuraaminen ja sopimusehtojen tarkistaminen ovat aina avainasemassa parhaan sähkösopimuksen löytämisessä.

Lopuksi

Hybridi-sähkösopimus tarjoaa innovatiivisen ratkaisun niille, jotka haluavat yhdistää kiinteähintaisen sähkösopimuksen vakauden ja pörssisähkön tarjoamat säästömahdollisuudet. Tämä sopimustyyppi soveltuu erityisesti kuluttajille, jotka ovat valmiita sopeuttamaan sähkönkulutustaan markkinahintojen mukaan, hyödyntämällä sähköä edullisimpaan aikaan. 

Kulutusvaikutteinen sähkö voi siis tuoda merkittäviä säästöjä, mutta se vaatii myös tietoisuutta ja aktiivista osallistumista sähkönkulutuksen ajoittamiseen. Hybridi-sähkösopimus onkin oiva vaihtoehto kuluttajille, jotka etsivät sekä taloudellista vakautta että mahdollisuuksia säästöihin.

MAINOS