Lempäälä – lapsiepäystävällinen kunta

Lempäälän OAJ:n paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Risto Härkönen vetosi mielipidekirjoituksessaan (LVS 4.9.2024) rakentamaan Lempäälästä avoimesti sivistynyttä sekä hyvää koulutuskuntaa, jossa lapset saavat arvoisensa kasvatuksen ja koulutuksen. Olemme kuitenkin tilanteessa, jossa tämä toive murskataan ja lapsiystävällisen kunnan maine on vähintäänkin kyseenalaistettava. Jälleen kerran kuntalaisten palveluita heikennetään uusien sopeutuksien myötä, kun kasvatus- ja opetuslautakunta hyväksyi taloussuunnitelman vuosille 2025–27.

Teille, hyvät kuntalaiset, haluan palauttaa mieleenne, että kasvatus- ja opetuslautakunta vähensi 110 vuosiviikkotuntia opetusresurssien tuntikehyksestä jo viime keväänä. Nyt samainen lautakunta päätti kokouksessaan 17. syyskuuta esittää vähennettäväksi koulujemme opetustunneista vielä 175 vuosiviikkotuntia lisää. Lisäksi lautakunta päätti oppilasmäärän vähenemisen myötä vähentää viisi opettajaa oppitunteineen. Yksi vuosiviikkotunti vastaa 38 oppituntia, joten yhteensä tämä muutos tarkoittaa noin 15 000 oppitunnin vähentämistä koulujemme opetuksesta parin lukuvuoden aikana. Näin merkittävillä leikkauksilla on vääjäämättömät vaikutukset opetuksen laatuun.

Olen myös tyrmistynyt kasvatus- ja opetuslautakunnan esitykseen lakkauttaa yksityisen hoidon tuen kuntalisä vuoden 2025 alusta alkaen. Kasvatus- ja opetuslautakunnan jäsenet ovat tietoisia eri hoitomuotojen kustannusvaikutuksista, joten päätös on ennen kaikkea ideologinen.

Edellisen hallituksen aikana vuosina 2022 ja 2023 varhaiskasvatusmaksuja alennettiin kaksi kertaa. Jos nelihenkisen perheen kahden aikuisen bruttotulot ovat noin 6000 euroa kuukaudessa, maksettavaa heille ensimmäisestä lapsesta jää nykyisin noin 30 euroa kuukaudessa yksityisessä tai kunnallisessa päiväkotihoidossa sekä kunnallisessa perhepäivähoidossa.

Yksityisellä perhepäivähoitajalla lapsen hoidosta perheen kustannettavaksi sen sijaan jää noin 350–400 euroa kuukaudessa. Lempäälän kunnan yksityisen hoidon tuen kuntalisän suuruus on ollut noin 200–350 euroa kuukaudessa lapsen iän ja hoitomuodon mukaan. Tämä tarkoittaa, että perheet maksavat lapsensa hoidosta yksityisessä perhepäivähoidossa jatkossa noin 600–700 euroa kuukaudessa.

Näiden lukujen valossa ei varmastikaan tule olemaan yllätys, että perheiden on valittava lapsilleen toinen hoitomuoto. Yksityisen hoidon tuen kuntalisä on ollut hyvin edullinen vaihtoehto kunnalle järjestää varhaiskasvatusta yksityiseen tai kunnalliseen päiväkotihoitoon verrattuna. On siis täysin selvää, että yksityinen perhepäivähoito tulee loppumaan kunnastamme. Näinkö siis menoja lisäämällä sopeutamme kuntamme taloutta? Samalla kavennamme perheiden valinnanvapautta sekä tuhoamme yhden elinkeinon ja yrittäjyyden muodon.

17. syyskuuta pidetyn kasvatus- ja opetuslautakunnan kokouksen pöytäkirjan pykälä 84 muutosesityksineen ja äänestyksineen on luettavissa Lempäälän kunnan nettisivuilla kokonaisuudessaan. Toivon, että te, hyvät kuntalaiset, tutustutte näihin päätöksiin ja mietitte, onko mandaattianne käytetty oikein päätöksenteossa. Kasvatus- ja opetuslautakunnan tulisi huolehtia ja taistella lasten kasvatuksen ja koulutuksen puolesta.

Elina Kiiveri (ps.)
KM