Yksityisen hoidon tuen kuntalisästä leikkaaminen ajaisi yksityiset perhepäivähoitajat ahdinkoon Lempäälässä

Lempäälän kasvatus- ja opetuslautakunnan talousarvioesityksessä (lautakunnan kokous 17. syyskuuta) esitetään yksityisen hoidon tuen kuntalisän lakkauttamista 1.1.2025 alkaen. Tämän myötä yksityisten perhepäivähoitajien toiminta Lempäälässä päättyisi. Päätös tarkoittaisi yksityisillä perhepäivähoitajilla ja ryhmäperhepäivähoidossa olevien 44 lapsen perheille mahdotonta tilannetta, jossa lastenhoito pitäisi reilussa kuukaudessa saada järjestettyä uudelleen. 

Jos yksityisen hoidon tuen kuntalisä lakkautetaan, yksityisten perhepäivähoitajien pitäisi siirtää leikattava osuus vanhempien maksettavaksi (207/259 euroa kuukaudessa yli/alle 3-vuotiaasta lapsesta). Meidän perheessämme kahden lapsen hoitomaksut nousisivat yli 1 100 euroon kuukaudessa. 

Yksityisten perhepäivähoitajien toiminta on kannattavaa ainoastaan täydellä hoitoryhmällä eli neljällä lapsella. Perhepäivähoitajien työllistyminen muualle voisi olla haastavaa, sillä moni heistä on itsekin pienten lasten vanhempi ja tehnyt vuosia töitä perhepäivähoitajana. 

Yksityisen hoidon tuen kuntalisän lakkauttaminen ei toisi tosiasiassa edes säästöä, koska perhepäivähoitajilla hoidossa olevat lapset siirtyisivät kunnallisiin päiväkoteihin, joka olisi huomattavasti kalliimpaa (laskelmat vuodelta 2021: kunnallinen varhaiskasvatus 12 880 e/lapsi/vuosi vrt. yksityisen hoidon tuki 5 313 e/lapsi/vuosi). 

Perhepäivähoidolla on suuri merkitys varsinkin pienten lasten äitien töihin paluussa. Usein perhepäivähoitaja valitaan silloin, kun halutaan palata töihin aikaisessa vaiheessa, omat lapseni olivat reilun vuoden ikäisiä. Perheiden tilanteet ovat erilaisia, eikä kunnallinen päiväkoti ole kaikille lapsille soveltuva päivähoidon muoto.

Meidän perhettämme kohdanneessa äkillisessä kuolemantapauksessa kunnan kriisityöntekijät korostivat moneen otteeseen, kuinka tärkeää lapsille oli juuri perhepäivähoitaja, tuttu turvallinen aikuinen päiväkodin vaihtuvien hoitajien sijaan. Tästä lisästä leikkaaminen osuisi lapsiin, joille perhepäivähoito on syystä tai toisesta erityisen tärkeää, ja hoitopaikka on perheessä valittu tietoisesti päiväkodin sijaan.

Jos perheiden tukimuodoista on leikattava, pyydän Lempäälän päättäjiä pohtimaan sitä, mikä on kunnan perustehtävä: Laadukkaiden ja monipuolisten varhaiskasvatuspalveluiden tarjoaminen perheille työllistymisen tukemiseksi vai kotihoidon tukeminen valtakunnallista keskiarvoa enemmän?

Kasvatus- ja opetuslautakunnalle ensi vuodelle asetetut säästötavoitteet ovat kohtuuttomat, koska kesken lukuvuotta monia säästötoimia olisi mahdoton toteuttaa. Jos säästötavoitteet voisi jaksottaa kahdelle kalenterivuodelle, tätäkään yksityisen hoidon tuen kuntalisän lakkauttamista ei tarvitsisi toteuttaa. Vielä parempi olisi jos niitä voisi kohtuullistaa.

Kaisu Keisala-Kaseja (vihr.)

Lempäälä