Yhteistoimintaneuvottelut aloitettava Lempäälässä

Kasvatus- ja opetuslautakunnan palvelualue on ollut merkittävien päätösten ja toiminnan tehostamisen kohteena sopeutustoimien aikana. Alueeltamme on lakkautettu varhaiskasvatuksen toimia, opettajien virkoja sekä opetuspäällikön tehtävä on jätetty täyttämättä eikä määräaikaisia suhteita ole jatkettu. Yksiköitä suljetaan ja on suljettu: esimerkiksi päiväkoti Vilma. Koulujen toiminnan perustaa eli tuntikehystä on leikattu. Päälle vielä mahdollisesti tulevat sopeutukset.

Mielestäni nämä ovat yhteistoimintaneuvotteluja edellyttävää toimintaa ilman virallisuutta eli teemme arvovalintoja leikkaamalla erinäisistä asioista. Vaikutamme esimerkiksi suoraan opettajien palkkoihin vähentämällä muun muassa jakotunteja  ja opetuksen tarjontaa. Toisesta näkökulmasta ajamme ihmisiä heidän omista tehtävistään toisiin tehtäviin, kuten Vilman henkilöstö siirrettiin ap/ip-toimintaan tai muualle varhaiskasvatusyksikköihin. Myös perhetupien henkilöstöä suunnitellaan siirrettävän toisiin tehtäviin. Eikö tämä ole eräänlaista YT toimintaa? 

Tässä taloudellisessa tilanteessa ei voi olla niin, että on olemassa työntekijöitä, joiden tehtäviä ei voida ajatuksellakaan tarkastella, koska heitä ei voi siirtää muualle. Näiden tehtävien tarkoituksenmukaisuutta ja hyötyä kunnalle on pohdittava. Voisiko tehtäviä yhdistää? Ei ole oikein, että leikataan vain ruohonjuuritason perustehtäviä tehostamalla (lue heikentämällä) palvelutasoa. Kunnan suurin perustehtävä Sote-uudistuksen jälkeen on lasten ja nuorten kasvun sekä opetuksen laadukas toteuttaminen.

Sitten lisää. Kunnanvaltuutettuna itselläni ei ole harmainta hajua, millaisia tehtävänimikkeitä kunnassa on, ja mitä toimia/virkoja muut toimialueet ovat lakkauttaneet/leikanneet sopeutustoimien alla. Olen yrittänyt tiedustella luottamushenkilönä tähän kysymykseen vastausta tuloksetta. Kuulemma tässä tilanteessa tietoja ei lähdetä yksittäiselle henkilölle avaamaan, vaan valtuusto sen voi tarvittaessa päättää.

Ymmärrettävää mutta samalla se myös vahvistaa näkemystäni YT:n tarpeellisuudesta. Kasvatus- ja opetuslautakunta sai pyynnöstä sivistysjohtajalta listauksen palvelualueemme työtehtävistä syyskuun kokoukseen päätöksenteon tueksi. Kiitos hänelle siitä. 

Edellä mainittujen seikkojen perusteella kannatin kasvatus- ja opetuslautakunnassa 17. syyskuuta Erkki Hytösen (kok.) seuraavaa ehdotusta ”Mielenhyvinvoinnin koordinaattorin tehtävä ja kaksi alakoulujen hyvinvointiohjaajan tehtävää lakkautetaan kasvatuksen ja opetuksen palvelualueella yhteistoimintaneuvottelujen kautta”. Esitys kaatui äänestyksessä 7–4. Nämä ovat tärkeitä tehtäviä, joista hyvinvointialueiden ”isompien hartioiden” pitäisi huolehtia.

Täten sanottuna: en kannata veronkorotusta ilman YT:n toteuttamista. Viimeksi kannatin 0,5 prosenttiyksikön korotusta. 

Antti Kiiveri

Kunnanvaltuutettu (ps.)

Kasvatus- ja opetuslautakunnan puheenjohtaja