Heijastin unohtuu liian usein

Syksyn hämärät aamut ja pimeät illat haastavat näkemisen liikenteessä. Heijastimet kannattaa ottaa käyttöön viimeistään nyt.

Nyt eletään vuoden pimeintä ajanjaksoa. Heijastimet heilumaan.
Liikenneturvan kyselyn mukaan unohdus on yleisin syy, miksi heijastinta ei käytä. Osa myös kokee heijastimen hankalaksi kiinnittää tai käyttää.

Jalankulkijan on lain mukaan pimeällä liikkuessaan yleensä käytettävä heijastinta. Lainkohtaa noudatetaan suhteellisen kehnosti, ainakin kun asiaa kysytään suoraan kansalaisilta.

Liikenneturvan kyselyyn vastanneista 72 prosenttia sanoi käyttävänsä heijastinta aina tai yleensä. Heijastimia käyttämättömiä on onneksi vain kourallinen. Vain kaksi prosenttia vastaajista sanoi, ettei käytä koskaan heijastinta.

Heijastimen todellista käyttöä selvitetään Liikenneturvan seurannoissa vuosittain ympäri Suomea. Viime syksyn tarkkailuissa jalankulkijoiden heijastimen käyttöaste oli 60 prosenttia.

Miksi heijastinta ei käytetä? Vastaajista, jotka eivät käytä heijastinta, jopa 58 prosenttia sanoo unohtavansa heijastimen. Toisaalta 25 prosenttia ei kertomansa mukaan liiku alueella, jossa kulkee autoja. Muina syinä mainittiin muun muassa se, että heijastinta käytetään vain ulkoiluvaatteissa tai että se ei sovi siistiin vaatetukseen. Heijastimen myös sanottiin olevan hankala käyttää tai kiinnittää.