Maastosta löytyi vaarallinen sähkönalli

Käyttökuntoinen räjähde oli ulkoilureitin vierellä.

Lenkkeilijä löysi Vesilahdesta ulkoilureitin varresta käyttövalmiin sähkönallin. Kuva: Jalle Savitaipale
Vesilahden ulkoilumaastoista, läheltä Ämmänhautaa löytyi torstaiaamuna polun viereen maahan jäänyt sähkönalli. Aamulenkillään ollut Jalle Savitaipale huomasi maassa nököttäneen nallin ja siihen kiinnitetyn sähköjohdon. Johtoa oli noin reilun kolmen metrin verran.

Sähkönalleja käytetään räjähdystöissä laukaisemaan räjähde, esimerkiksi dynamiitti tai muun räjähdeaine. Nalli itsessäänkin on räjähtäessään hengenvaarallinen.

– Tunnistin sähkönallin ja otin sen talteen, ettei se jää kenenkään varomattoman löydettäväksi. Soitin asiasta 112:een ja poliisi on minuun myöhemmin yhteydessä.

Savitaipale toimi tilanteessa täysin, kuten poliisin ohjeissa neuvotaan, kun löydetään räjähteitä tai mahdollisesti sellaisilta näyttäviä esineitä. Räjähdettä ei tule käsitellä itse, vaan ilmoittaa asiasta hätäkeskukseen, kuten Savitaipale teki.

– Minulle nallit ovat sen verran tuttuja, etten jättänyt sitä varomattoman löydettäväksi. En nähnyt alueella muuta räjähteisiin viittaavaa materiaalia, mutta ehkä kotona vanhempien kannattaa ohjeistaa lapsia, etteivät pitele tuntemattomia esineitä niitä löytäessään. Parempi on neuvoa, että ilmoittaa asiasta heti vanhemmille tai soittaa suoraan hätäkeskukseen.

Poliisin ohjeiden mukaisesti hätäkeskus on oikea paikka ilmoittaa epäillystä räjähdeainelöydöksestä. Hätäkeskus antaa ohjeet, kuinka tilanteessa toimitaan. Poliisi noutaa räjähteet pois.

Savitaipale ei osaa arvailla, mistä sähkönalli on Ämmänhaudan alueelle päätynyt. Kovin lähellä ei ole meneillään räjähdystyömaata. Poliisi selvittää nallin alkuperää.