Tilastokeskuksen riistaeläintilastoissa ovat mukana valkohäntäpeurojen ja metsäkauriiden lisäksi myös hirvet, metsä- ja kuusipeurat sekä villisiat. Onnettomuudet porojen kanssa eivät sisälly näihin tilastoihin – niitä sattuu Paliskuntain yhdistyksen mukaan keskimäärin 4 500 vuosittain.
Suuri osa syksyn ja alkutalven riistaeläinonnettomuuksista sattuu valkohäntäpeurojen kanssa, mutta myös metsäkauriiden osuus onnettomuuksissa on kasvanut. Valkohäntäpeurat olivat viime vuoden marraskuussa osallisina yli puolessa onnettomuuksista, ja metsäkauriit lähes kolmasosassa.
Riistaeläinten vilkas liikehdintä syksyllä johtuu niiden siirtymisestä talvilaitumille, kiima-ajasta ja metsästyskaudesta. Riistaeläimet kulkevat usein samoja reittejä, ja monet näistä reiteistä kulkevat vilkkaiden teiden poikki.
Riistaeläimeen törmätessä on aina soitettava hätänumeroon 112 – myös silloin, kun vauriot ovat vähäiset. Vaikka eläin lähtisi omin voimin paikalta, voi se olla pahasti loukkaantunut ja aiheuttaa vaaratilanteita muulle liikenteelle.
Vinkit: Näin vältät riistaeläinkolarit
- Aja virkeänä ja terveenä, maltillisella nopeudella. Vältä huonoissa sääolosuhteissa ja pimeällä ajamista. Käytä turvavyötä ja keskity liikenteeseen.
- Huomioi hirvistä ja kauriseläimistä varoittavat liikennemerkit. Niitä on laitettu sellaisiin paikkoihin, joissa usein sattuu onnettomuuksia.
- Erityisesti valkohäntäpeurat liikkuvat loppuvuodesta, mutta muutkin riistaeläimet liikkuvat paljon syksyllä.
- Jos joudut itse tai huomaat toisen joutuneen onnettomuuteen riistaeläimen kanssa, varoita muuta liikennettä ja huolehdi loukkaantuneista. Soita hätänumeroon 112 ja anna riittävä paikkakuvaus.