Kulutusjuhlalla synkkä varjo

14.11.2024 08:00

Tulevana viikonloppuna niin Lempäälässä kuin Vesilahdessa vietetään joulunavajaisia. Iloisten tapahtumien ohella ensimmäisen adventin myötä käynnistyy jouluinen kaupankäynti, joka näyttelee merkittävää osaa suomalaisessa kulutuksessa. Joulun aika on kaupoissa vilkasta, kun suureen juhlaan valmistaudutaan lahja- ja ruokaostoksin. Adventtiajan kaupallisena starttina voi pitää Black Fridayta, jolloin monet yritykset tarjoavat erityisiä etuja kuluttajille. Niitä on totuttu jo odottamaan.

Kaupallista joulua varjostaa talouden ikävä tola. Niin valtion- kuin kuntatalouden ahtaus näkyvät kuluttajien kukkarossa monella tavalla. Vielä suurempi merkitys koko maan talouden ja tuottavuuden yskimisellä on kotitalouksien kulutusvaraan. Työttömyys, lomautukset, yritysten konkurssit ja yleinen huoli pärjäämisestä eivät voi olla näkymättä myös jouluajan kaupankäynnissä.

Erilaiset joulukeräykset tuovat valoa niihin koteihin, joissa joulun kulutusjuhla tuo ahdistusta. Perinteisten joulukeräysten rinnalle on syntynyt monenlaisia tempauksia, joilla kerätään vaikkapa lahjoja niille lapsille, jotka muuten voisivat jäädä niitä ilman.

Seurakuntien diakoniatyö kerää vuosittain tilastoja autettavien tarpeista. Ne ovat varsin koruttomia. Kun lahjatoiveena nuorelle on vaikkapa suihkusaippua tai lämpimät kengät, kertoo se todellisesta arjen ahdingosta. Tavanomaisetkaan kulutustuotteet eivät ole kaikkien ulottuvilla itsestäänselvyyksinä.

Yhteiskunnan leikkaukset esimerkiksi kolmannen sektorin toimijoihin osuvat juuri apua kipeimmin tarvitseville. Kun työttömän avustuksia heikennetään, joulun näkymät ovat varsin synkät. Jos joulukuun tilipussin sisällöstä joutuu valitsemaan joko päivittäisen ruoan tai lääkkeiden välillä, ei mielessä ole herkkuja notkuva joulupöytä. Tällöin joulukeräykset voivat tuoda hetken ilonpilkahduksen – sekä lahjan antajalle että saajalle.

Varsin monessa kotitaloudessa vietetään tänäkin vuonna melko perinteistä joulua. Edessä on merkittävä kulutuspiikki, eikä siinä ole mitään pahaa. Jos talous antaa myöten, on varsin hienoa kattaa kunnon juhla perheelle ja muistaa läheisiä lahjoin.

Suuriin yhteiskunnallisiin talousvaikeuksiin yksittäisellä kuluttajalla ei ole suurta vaikutusta. Pienistä puroista kertyy iso virta. Siksi hankintojen äärellä kannattaa pysähtyä miettimään hetkeksi, mihin jouluisen kulutuksensa kohdistaa. Valinnoilla on merkitystä.

Suosimalla kotimaisia ja lähituottajia tavallinen kuluttaja voi osaltaan vaikuttaa siihen, mihin oman kulutuskäyttäytymisen rahavirrat ohjautuvat. Paikalliselta yrittäjältä tai lähituottajalta hankittu tuote paitsi työllistää, myös jättää rahan pyörimään kotiseudun hyväksi. Aineellista kulutusta karttaville hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi elämyslahjakortit hieronnasta konserttilippuihin. Myös niistä löytyy lähiseudulta varsin kattava valikoima.

Joulun kulutus on tilastollisestikin merkittävää. Viime vuonna Nordean tekemän kyselyn mukaan jokainen suomalainen kulutti joulumenoihin 557 euroa, josta lahjojen osuus oli 333 euroa. Summa oli vain muutaman euron edellisvuotta pienempi. Yhteensä joulukuun ja joulun kulutuksesta muodostuu melkoinen rahavirta. Sen kohdentumisella on myös merkittävä paikallinen vaikutus niin työllistäjänä kuin yleisenä elinvoiman kierrättäjänä.

Lue lisää

  1. Pääkirjoitukset
    07.01.2025 19:00

    Tilaajille

  2. Lukijalta
    04.01.2025 13:00

  3. Kolumnit
    26.09.2024 07:00

    Tilaajille