Kolumni: Nuorten harrastukset ovat tärkeämpiä kuin koskaan

Kirjoittaja Aada Sirén suorittaa media-alan perustutkinnon työharjoittelua LVS:ssä.
Aada Sirén.
Jalkapallo on Lempäälässä suurin ja suosituin urheilulaji. Paikallinen seura kuten Lempäälän Kisa tarjoaa nuorille mahdollisuuden kehittyä urheilijoiksi ja nauttia yhteisöllisyydestä. Lempäälän Kisassa pelkästään on jo yli 500 jalkapallon harrastajaa. Jalkapallon suosio on kasvanut vuosien varrella, ja se näkyy niin kentillä kuin katsojamäärissäkin.

Nuorten liikkuminen ja urheilu on todella tärkeää. Tuntuu että ne nuoret, jotka urheilevat niin tekevät sitä täysillä eikä mitään muuta elämässä oikein ole. Sitten on ne nuoret, jotka eivät urheile lainkaan missään muodossa, välimallia ei hirveästi ole. Nykyään kyllä nuorten höntsäily esimerkiksi jalkapallossa on yleistynyt. Nuorten harrastukset ovat avaimia, jotka avaavat ovia suurempaan maailmaan.

Monet nuoret eivät ehkä tiedosta, kuinka laajat mahdollisuudet harrastustoiminta voi tuoda. Artikkelin tekeminen nuorten harrastuksista voi auttaa herättämään tämän ymmärryksen sekä nuorissa että heidän perheissään. Jos nuorille annetaan tilaa ja mahdollisuus kokeilla, he saattavat löytää itsestään kykyjä ja kiinnostuksen kohteita, joita eivät olisi osanneet edes kuvitella. Jos nuorille tarjotaan tukea ja kannustusta, he voivat tehdä näistä kiinnostuksen kohteista elämäntapoja ja jopa elinkeinoja.

Olen päättänyt tehdä artikkelisarjan nuorten urheiluharrastuksista Lempäälässä ja Vesilahdessa, koska nämä aktiivisuudet eivät ainoastaan täytä nuorten vapaa-aikaa. Harrastukset luovat yhteisöjä, kehittävät taitoja ja tarjoavat nuorille mahdollisuuden kohdata maailmaa. Tämän juttusarjani myötä toivon, että ne nuoret ketkä ei vielä harrasta mitään kiinnostuisivat jostakin ja löytäisivät sen oman juttunsa.

Artikkelieni ideana on tarkastella eri näkökulmista erilaisia urheilulajeja, joita Lempäälän ja Vesilahden alueella harrastetaan. Artikkelisarjassani tuon esille näkökulmia harrastuksista mitä ei ehkä tavallisesti ajattele lajin ja harrastamisen kannalta.

Se, että nuori voi olla osa jalkapallojoukkuetta, jääkiekkojoukkuetta tai ihan mitä vaan harrastusta luo paitsi taitoja myös yhteenkuuluvuuden tunnetta. Tällaiset yhteisöt tukevat nuoria paitsi arjen haasteissa, myös juhlan aiheissa ja suurissa elämänmuutoksissa. Ne luovat ympäristön, jossa ei tarvitse pelätä syrjäytymistä, vaan tuntee itsensä osaksi jotain tärkeää.

THL:n kouluterveyskyselyn mukaan vuonna 2023 Lempääläläisistä yläkoululaisista pojista vähintään tunnin viikossa liikkui 27,9 prosenttia. Yläkoululaisista tytöistä liikkui noin joka neljäs. Lempääläläisistä lukiolaisista pojista liikkui vuonna 2023 vähintään tunnin viikossa 17,3 prosenttia, kun taas lukiolaiset tytöt vain 16,7 prosenttia. Tämä kertoo siitä, kuinka nuorten liikkuminen on merkittävästi vähentynyt ja vähenee kun vanhemmaksi kasvaa.

Nykyään, kun digitaaliset laitteet vievät suuren osan nuorten ajasta, liikunnan rooli on entistä tärkeämpi. Se tarjoaa nuorille mahdollisuuden irtautua ruudun äärestä, kehittää sosiaalisia taitoja ja oppia tiimityöskentelyä.

Säännöllinen liikkuminen myös luo terveellisiä elämäntapoja, jotka voivat kantaa pitkälle aikuisuuteen asti, vaikkapa suoraan sieltä jalkapallokentiltä.