Liukastumisvahingot on yhteinen asia – ei haeta Reinoilla edes postia

15.01.2025 12:00

Kauniin pakkasjakson jälkeen plussan puolelle hiipinyt sää sai jäätyneet kadut ja jalkakäytävät vaarallisen liukkaiksi. Liukkauteen on syytä suhtautua asiaankuuluvalla vakavuudella. Liukastumisvahinkojen hinta on varsin merkittävä ja aina myös henkilökohtainen tragedia kipuineen ja mahdollisine pitkäksikin venyvine sairastusjaksoineen.

Liukastumiset ovat varsin yleisiä Suomessa. Liikenneturva ja Norstat selvittivät talven 2023–2024 suomalaisten liukastumisia. Kyselytutkimuksen mukaan joka kolmas suomalainen kertoi kaatuneensa talven aikana liukastumisen seurauksena. Kaatuneista 40 prosenttia kertoi loukanneensa itseään.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL arvioi, että vuosittain Suomessa liukastumisvahinkojen seurauksena vuodehoitoa vaativaan onnettomuuteen joutuu noin 4 600 henkilöä. Avoterveydenhuollossa hoidetaan yli 11 000 potilasta. Rahallisesti nämä aiheuttavat noin 18 miljoonan euron vuosittaiset kustannukset yhteiskunnalle. Lisäksi kuluja syntyy työnantajille poissaolosta, sekä luonnollisesti onnettomuuteen joutuneelle itselleen tapauksen hoidosta. Kipua ja särkyä ei voi edes hinnoitella.

Näiden onnettomuuksien ehkäisyyn ensisijainen keino on henkilökohtainen varautuminen. Kunnon jalkineet ovat ensimmäiset, nastakengät tai irrotettavat liukuesteet kengissä ovat erinomainen ehkäisykeino liukastumisille. Varsin usein lonkka murtuu tai ranneluu napsahtaa, kun ”ihan vaan pikaisesti piipahdetaan” vaikka postilaatikolla. Niillä aamutohveleilla, Ainoilla tai Reinoilla ei todellakaan kannata hakea edes sitä aamun lehteä pihamaan poikki. Kävelysauvat ja hassulta näyttävä varovainen ankkakävely ovat fiksun ulkoilijan merkkejä. Liukkautta ei tule aliarvioida.

Jalankulkijalla on luonnollisesti vastuunsa olla varovainen liukkailla. Merkittävä vastuu on myös tienpitäjillä ja kiinteistönomistajilla. Taloyhtiöiden tulee huolehtia liukkaudentorjunnasta. Hiekoituksen järjestäminen tulee merkitä jo taloyhtiöiden pelastussuunnitelmiin, ne eivät koske ainoastaan tulipaloja tai vesivahinkoja. Kiinteistönomistajan vastuu on melko korkea, kuin tienpitäjienkin.

Talvikeleille emme voi mitään. Huolellisella varautumisella on kuitenkin mahdollista vähentää liukastumisonnettomuuksia. Varovaisuus on valttia.