Sote-uudistus leikkasi rajusti hallinnon henkilöstöä

21.02.2025 09:00

Totuus on tarua ihmeellisempää. Se sopii Sote-asioihinkin. Muutaman vuoden ajan erityisesti edellisen opposition puolueet ja kannattajansa ovat levittäneet luulojaan totena hallinnon paikkojen, toisin sanoen hillotolppien lisääntymisestä ja ”lisäämishimosta”. Joku aika sitten valmistui THL:n tilastoraportti.

Sen mukaan Sote-uudistus on leikannut hallinnon henkilöstön määrää historiallisen rajusti koko maassa. Suorastaan järisyttävät luvut yhdessä vuodessa.

”Vuoteen 2022 verrattuna julkisen sektorin sote-henkilöstömäärissä suurin muutos vuonna 2023 tapahtui sosiaali- ja terveydenhuollon hallinnossa, jossa henkilöstömäärä väheni 65,8 prosenttia eli lähes 5 000 työntekijällä (noin 7 600 työntekijää vuonna 2022 ja 2 600 työntekijää vuonna 2023).”

Iso luuta on lakaissut myös runsaasti julkista keskustelua herättäneitä johtajapestejä. Vuonna 2023 johtaja-nimikkeillä työskentelevien määrä väheni 53,0 prosenttia (noin 290 työntekijällä) vuodesta 2022.

Ilmeisesti sote-uudistuksen mahdollistama hallinnon keventäminen on jatkunut alueilla myös vuoden 2023 jälkeen ja jatkuu yhä. Kuten pitääkin, kun sadoista hallinnoista siirryttiin pariin kymmeneen alueeseen. Mittavan fuusion täysimääräisten hyötyjen aikaansaamisessa kestää aikansa.

Toisena asiana muistutan Suomen Keskustan vajaa kaksi vuotta sitten tekemästä lakialoitteesta, jossa esitetään hyvinvointialueesta annetussa laissa tarkoitetun taseeseen kertyneen alijäämän kattamiskauden määräaikaista pidentämistä kahdesta vuodesta neljään vuoteen. Lainmuutos olisi voimassa määräaikaisesti vuoden 2027 loppuun saakka.

Talouspolitiikan arviointineuvosto ohjeisti kaksi viikkoa sitten hallitusta antamaan hyvinvointialueille lisäaikaa säästöjen tekemiseen sekä huomautti, että hyvinvointialueilla on ollut hyvin vähän aikaa tehdä tuottavuutta parantavia uudistuksia.

Hallitus yrittää leikata lähipalveluista liian paljon liian nopeasti. Talouspolitiikan arviointineuvoston suosittama aikalisä on välttämätön päätös, joka pitää tuoda eduskuntaan jo tulevina viikkoina,.

Nyt on korkea aika ottaa järki käteen ennen kalliiden lisävahinkojen syntyä.

Talouspolitiikan arviointineuvosto katsoi raportissaan myös, että menojen kasvu ja suuret alijäämät vuosina 2023–2024 eivät osoita sote-uudistuksen epäonnistuneen, koska menojen nopea kasvu johtuu suurelta osin inflaation kiihtymisestä vuosina 2022–2023 ja suhteellisen kalliista palkkaratkaisusta.

Väestön ikääntyminen yksistään lisää menoja noin 4 prosentilla

 Ikääntyneiden laitoshoidon kasvuennuste hallituskaudella on 14–15 prosenttia.

Mikko Kärki

Edelleen vahvasti keskustalainen