Suomi on yritysten luvattu maa. Nyt on yhdistys- ja järjestöväen tilaisuus auttaa eri ikäryhmiä oman osaamisensa puitteissa. Tämä koskee niin nuoria, aikuisia kuin ikäihmisiäkin. Nyt pitää suunnitella ja aloittaa järjestö- ja yhdistysyhteistyö kunnan ja hyvinvointialueen kanssa.
Toiminnalle pitää saada kunnalta huomattavasti enemmän rahoitusta. Järjestöjen ja yhdistysten osallistuminen olisi virkistys- ja kerhotoimintaa sekä ennaltaehkäisevää toimintaa. Urheiluseurat ovat jo tähänkin asti tehneet arvokasta työtä väestön liikuttajana ja sama varmasti jatkuu edelleen.
Muuta palvelutoimintaa esimerkiksi kodinhoito- ja terveyspalveluja tuo vapaaehtoistyö ei koske. Niihin on omat ammattilaisensa.
Ikäihmiset haluavat tavata toisiaan ja vaihtaa kuulumisia. Tapaamiset auttavat jaksamaan arjessa paremmin ja torjuvat yksinäisyyttä. Päivätoiminnassa on ollut tähän asti mahdollisuus kuljetuksiin, saunomiseen ja ruokailuun. Nyt ne ollaan vaarassa menettää.
Vapaaehtoistoiminnan muotoja ovat muun muassa kotivierailut, puhelinsoitot, vierailut hoivakoteihin, hoitokoteihin, palvelutaloihin sekä kouluissa ja päiväkodeissa tehtävä vapaaehtoistoiminta, vertaistukihenkilötoiminta, vertaisliikunnanohjaajana toimiminen ja asiointiavun antaminen.
Vapaaehtoistoiminta tapahtuu kohdattavan ihmisen ehdoilla. Onnistunut kohtaaminen on kykyä olla nöyrä, aito, läsnä, kiireetön, avoin ja asettua toisen asemaan. Vapaaehtoistoiminnasta saa hyvän mielen toiselle ja itselle. Positiivisuuden kierre: hyvä lisää
hyvää.
Eija Nurmi
kuntavaaliehdokas (kesk.)
Vesilahti
Eläkeliiton Vesilahden yhdistyksen vapaaehtoistyön vastaava
Eläkeliiton Pirkanmaan piirin hallituksen jäsen