Ilmastotekoja, nyt

23.03.2025 15:00

Olemme ylittäneet vuonna 2015 solmitussa Pariisin ilmastosopimuksessa mainitun maapallon keskilämpötilan 1,5 asteen nousun. Maapallo ylikuumenee. Olemme jokainen vastuussa. Ilmastokriisin torjuminen on tärkein tehtävämme. Vain elinkelpoisella planeetalla meillä on etuoikeus murehtia muistakin asioista.

Mistä ekologisesti kestävä elämäntapa voi alkaa? Aloitetaan päivittäiseltä ruokalautaselta. Kasvisruoka on vastuullisen ihmisen valinta. Kasvispainotteinen ruokavalio on perusteltu niin ilmasto-, ympäristö-, terveys- kuin eettisistäkin syistä. Kasviproteiini on sitä paitsi merkittävästi eläinproteiinia edullisempaa, joten kasvisruoka on myös tarkan euron valinta.

Jatketaan liikenteeseen. Jokainen ilmoille tuprutettu hiilidioksidimolekyyli on yhtä haitallinen, tulipa se kaupungista tai maaseudulta. Ilmastotietoisen kuntalaisen onkin hyvä rajoittaa yksityisautoilu vain välttämättömimpiin matkoihin. Myös Vesilahdessa on hyvä kehittää joukkoliikenteen saatavuutta, jotta realistisia vaihtoehtoja yksityisautoilulle olisi tarjolla.

Kolmanneksi: jatkuvan talouskasvun unelmista on syytä herätä todellisuuteen. Rajaton kasvu ei ole mahdollista rajallisella planeetallamme. Suomen ylikulutuspäivä tulee tänäkin vuonna jo huhtikuussa. Tarvitsisimme 3,5 maapalloa tyydyttämään nykyiset kulutustarpeemme – mutta meillä on vain tämä yksi. Kulutusta ja energiankäyttöä on välttämätöntä vähentää merkittävästi, jos haluamme säilyttää maailman elinkelpoisena myös jälkeläisillemme.

Emme tarvitse kaikkea mitä haluamme. Kulutusjuhla on surujuhla – haluammeko osallistua sellaiseen?

Pienessäkin kunnassa voi tehdä ilmastotekoja, joilla on merkitystä. Tehdään ekologisesti kestäviä valintoja, kasvatetaan hiilinieluja, kulutetaan vähemmän. Toimitaan suoraselkäisesti, eikä nurista, vaikka muu maa mustikka tekisi toisin. Näytetään esimerkkiä, johdetaan edestä jo tänään, ei vasta huomenna.

Johanna Karelahti

kuntavaaliehdokas (vas.)

maisema-arkkitehti

Vesilahti