Ajokykyyn vaikuttavien tekijöiden valvontaan on syynsä. Tuoreen Onnettomuustietoinstituutin selvityksen mukaan vuosien 2014–2023 aikana sattuneista kuolemaan johtaneista liikenneonnettomuuksista oli peräti 37 prosenttia päihtyneiden kuljettajien aiheuttamia. Näistä noin puolet oli alkoholirattijuopumuksia, mikä ei yllätä. Huumausaineiden lisääntynyt käyttö näkyi siinä, että 38 prosentissa näistä kuolemantapauksista kuljettaja oli sekä alkoholin että muun huumausaineen vaikutuksen alaisena.Joka kymmenes kuljettaja ajoi muun kuin alkoholin vaikutuksen alaisena, käytännössä huumeissa.
Tehostetulla päihdevalvonnalla on saatu aikaan tuloksia. Vuonna 2024 rattijuopumusonnettomuudet vähenivät edellisvuodesta. Myös vuosittaiset rattijuopumustutkimukset, joissa selvitetään päihtyneiden osuutta liikennevirrassa, osoittavat alkoholirattijuopumusten vähentyneen, Poliisi kertoo tiedotteessaan. Lisäksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) jätevesitutkimukset tukevat laskusuuntaa, sillä ne osoittavat huumausaineiden kokonaismäärän vähentyneen.
Valvonnalla on merkitystä, mutta tärkein on luonnollisesti kuljettajien oma asenne. Päihtyneenä tai liian väsyneenä ei saa koskaan lähteä liikenteeseen. Jos otat, et aja, on vanha valistushokema, joka pitää edelleen paikkaansa.