Sanakirjoja ja vaalikuumetta

29.03.2025 11:00

Lempäälän kunnanvaltuustossa 19. maaliskuuta käytiin pitkä ja kiihkeä keskustelu lautakuntien yhdistämisestä. Keskustelu rönsyili moneen suuntaan ja päätyi lopulta pohdintoihin kuntademokratian suunnasta. Mutta kuten usein vaalikuumeen vaivatessa käy, tärkein asia jäi keskustelematta.

Hyvinvointialueuudistuksessa keskeinen osa kunnan toiminnasta, eli sote-sektori napattiin pois. Jäljelle jäivät kasvatus ja opetus sekä yhteisöpalvelut, rakentaminen, kaavoitus, infra ynnä joukko viranomais- ja muita tehtäviä. Tärkeimpiä ”uuden kunnan” tehtäviä ovat nyt elinvoimasta ja hyvinvoinnista huolehtiminen. Elinvoima käsitteenä oli valitettavasti valtuutetuille niin vieras, että sitä piti tavata oikein sanakirjan kanssa.

Valtuutetuilla ei tainnut olla käytössään suomi-kunta-suomi -sanakirjaa, sillä sen mukaan elinvoimaa on pelkistetysti kaikki se toiminta, millä kuntaan saadaan lisää verotuloja, pois lukien veronkorotukset. Näillä verotuloilla rahoitetaan se toinen tärkeä tehtävä eli hyvinvoinnin edistäminen (liikunta-, kulttuuri-, nuoriso-, kirjasto-, ynnä muut palvelut sekä järjestöyhteistyö). Niin yksinkertaista se on.

Rönsypuheen sijaan viisas valtuusto olisi keskustellut siitä, vastaako uusi hallintosääntö elinvoiman ja hyvinvoinnin laadukkaan johtamisen tarpeisiin. Valtuuston ratkaisu asiaan oli, että palkataan kuntaan uusi kehitysjohtaja johtamaan tätä työtä. Tosin elinvoimaisuutta johtaa jo kunnanjohtaja apunaan kehitysyhtiö Lempäälän Kehitys Oy.

Ilmeisesti loppupeleissä siis kehitysjohtaja johtaakin hyvinvointityötä ja elinkeinopuolen tehtävistä työllisyysasioita. Varsinainen elinvoimatyö lienee jatkossakin kunnanjohtajan ja kunnanhallituksen alaisuudessa, joten uuden johtajan samoin kuin lautakunnan nimi on jokseenkin harhaanjohtava. Toivottavasti tehtävänkuva viestitään tehtävään hakeutuvalle selkeästi ja huomioidaan valintakriteereissä.

Hyvinvoinnin johtamista on takana vasta vajaa valtuustokausi. Hyvinvointijohtaminen on ollut, jos mahdollista, vieläkin enemmän hukassa kuin elinvoiman. On todella hämmästyttävää, ettei näin tärkeä kunnan tehtäväalue kiinnosta valtuutettuja keskiviikkona nähtyä enempää.

Hyvinvointityön johtaminen vaikuttaa kaaviokuvaa katsoen selkeältä. Nimetty asiantuntija laatii hyvinvointisuunnitelman, jonka laatimiseen saavat osallistua myös niin sanotut tavalliset kuntalaiset, esimerkiksi kumppanuustiimien kautta. Myös erillisessä foorumissa kuullaan kuntalaisten näkemyksiä.

Lakisääteiset vaikuttamistoimielimet (seniorit, vammaiset ja nuoret) ovat mukana valmistelussa. Valmiin suunnitelman hyväksyy ensin lautakunta ja lopuksi valtuusto. Ongelmaksi nousee se, että hyvinvointisuunnitelmaa ei ole kytketty riittävän selkeästi talousarviovalmisteluun. Tällöin sen vaikutus jää vääjäämättä ohueksi. Tässä suhteessa uuteen johtajaan kohdistuu erittäin
suuria odotuksia.

Kesäkuussa meillä aloittaa uusi valtuusto. Arvatenkin sen ensimmäisiä tehtäviä tulee olemaan kuntastrategian päivittäminen. Tuolloin jokaiselle valtuutetulle tulee olla kirkastettuna mikä merkitys elinvoimalla ja hyvinvoinnilla on kunnan toiminnassa, ihan ilman sanakirjaa. Ja sen tulee näkyä strategiassa ja sitä myöden jokaisessa kunnan toimintaa ohjaavassa asiakirjassa.

Marja Sundström

kuntavaaliehdokas (kok.)

Lempäälä