Lukijalta: Vammaisten asiat vaativat erityishuomiota

Hyvinvointialueen vammaisneuvoston aloitteesta olemme ensimmäisenä Suomessa laatimassa hyvinvointialueellemme vammaispoliittista ohjelmaa.
08.04.2025 20:00

VAMMAISTEN henkilöiden palvelut vaativat yhdenvertaisuuteen panostamista ja yksilöllisiä kohtuullisia mukautuksia, jotta ne huomioivat vammasta tai sairaudesta aiheutuvan haitan minimointia.

Vammaisten palveluja on tasapäistetty. Yksilöllisyys jää usein sanahelinäksi eikä toteudu päätöksiä tehtäessä viranhaltijan harkintavallassa. Säästöt ja tiukat myöntämiskriteerit eivät anna riittävää mahdollisuutta tähän.

Päätökset ja palvelut syrjivät, eivät vastaa yksilölliseen tarpeeseen, jolloin palvelu jää kokonaan saamatta. Heikoimmassa asemassa olevien on vaikea puolustaa itseään ja omaiset ovat väsyneitä byrokratiaan, informaation puutteeseen ja muutoksiin, joihin heidän tai vammaisen mielipidettä ei ole edes kuultu.

Elämisen kulut ja asiakasmaksut ovat nousseet. Taloudellinen tilanne heikentynyt monella olennaisesti. Oikaisuvaatimusten ja maksuhuojennusten hakeminen on haastavaa ja rasittavaa. Näin ne jäävät yleensä tekemättä ja apua ei saada siihen, mihin tarve olisi.

OLEN yli kahden vuoden ajan seurannut Pirkanmaan alueen vammaisten henkilöiden ja heidän läheistensä asioita saaden lukemattoman määrän yhteydenottoja asioista, joissa kehitettävää. Myös vammaisneuvostojemme jäsenet kertovat kokemuksella ja saamillaan yhteydenotoilla samoja asioita. Kyse on palveluista, jotka tukisivat vammaisen henkilön itsemääräämisoikeutta ja itsenäistä elämää yhdenvertaisena kansalaisena. Sekä perheiden että omaishoitajien jaksamista arjessa oikeilla tarpeeseen vastaavilla palveluilla ja tukitoimilla.

Oikea-aikainen yksilöllinen tarpeenmukainen palvelu toisi säästöä ja inhimillisyyttä sote-palveluihin. YK:n vammaisoikeuksien sopimus, Suomen perustuslaki, yhdenvertaisuuslaki, kuntalaki että hyvinvointialuelaki velvoittavat viranomaisia ja poliitikkoja huomioimaan vammaiset henkilöt ja tekemään tarvittavat kohtuulliset mukautukset palveluihin yhdenvertaisuuden toteutumiseksi ja syrjinnän estämiseksi. Piilosyrjintää on rakenteissamme paljon ja sen vuoksi vammaisten henkilöiden asioiden esille tuonti monipuolisesti on tärkeää.

PIRKANMAAN hyvinvointialueen vammaisneuvoston aloitteesta ja monipalveluvaliokunnan kannatuksella olemme ensimmäisenä Suomessa laatimassa hyvinvointialueellemme tässä kuussa valmistuvaa vammaispoliittista ohjelmaa (VAMPO). Ohjelma ohjaisi jatkossa kaikkia Pirkanmaan hyvinvointialueen palvelulinjoja huomioimaan vammaisten henkilöiden oikeudet paremmin saada palveluita YK:n vammaisoikeuksien sopimuksen velvoitteiden mukaisesti.

Käytäntöön on vielä pitkä matka, mutta tästä on hyvä jatkaa eteenpäin kohti yhdenvertaisempaa elämää ja saavutettavia palveluita kaikille.

Tuija Kaivanto

Pirkkalan ja Pirhan vammaisneuvoston puheenjohtaja

kunta- ja aluevaaliehdokas (kok.)

Pirkkala