Noin neljän kuukauden kuluttua koittaa Suomessa seuraavat vaalit, kun manner-Suomen 309 kuntaan valitaan uudet, ylimpää valtaa käyttävät, luottamushenkilöt eli kunnanvaltuutetut. Vaalipäivä on 18. huhtikuuta, mutta ennakkoäänestämään pääsee jo 7. huhtikuuta.
Vaalikamppailu on jo alkanut, sen huomaa sosiaalisessa mediassa, lehtien mielipidekirjoituksissa sekä nykyisten että uusien kuntapoliitikkojen yleisestä aktivoitumisesta. Lempäälässäkin muutama puolue on jo julkistanut ensimmäiset valtuustoehdokkaansa.
Palautetaanpa mieliin edellisten vaalien tulos Lempäälässä: Kokoomus on nykyvaltuuston selvästi suurin ryhmä 13 jäsenellä ja sen jälkeen suuruusjärjestyksessä tulevat: SDP 9, keskusta 7, vihreät 5, kristillisdemokraatit ja vasemmistoliitto 3, perussuomalaiset 2 ja lisäksi Olavi Saarelainen muodosti oman ryhmänsä. Yhteensä siis Lempäälässä valitaan valtuustoon 43 jäsentä.
Voittajia olivat, verrattuna sitä edellisiin vaaleihin vuodelta 2012, kokoomus ja vihreät. Äänestysprosentti Lempäälässä oli vuonna 2017 61,3 ja henkilökohtaisesti eniten ääniä sai perussuomalaisten Veijo Niemi, häntä äänesti yhteensä 384 henkilöä.
Kun kysyy useammalta pidemmän linjan valtuutetulta, millainen mennyt nelivuotiskausi on ollut, saa puoluetaustasta huolimatta hyvin samansorttisia vastauksia. Etenkin alku oli hankalaa, jopa kivikkoista, kuten yksi jututetuista kertoi. Vaalien jälkeiset ryhmien väliset neuvottelut eivät sujuneet erityisen konsensushenkisesti ja tärkeimpien paikkojen jaosta ei yhteistä näkemystä saatu. Samoin kävi myös vuoden 2012 vaalien jälkeen, kaikkia tyydyttävää neuvotteluratkaisua puheenjohtajuuksista ei silloinkaan löytynyt.
Kahdeksan vuotta sitten eniten hiersi kokoomusta, neljä vuotta sitten etenkin demareiden kenkään jäi kiviä.
Valtuustokauden edetessä päätöksenteon rytmi on löytynyt, kuvaa pitkän linjan valtuutettu. Usein valtuutettujen puheissa vilahtaa sana ”Lempäälä-puolue”, jolla tarkoitetaan sitä, että päätöksiä tehdään ajatellen kunnan ja kuntalaisten etua ja jätetään esimerkiksi valtakunnan politiikassa olevat hallitus/oppositio – ryhmittelyn riidat syrjään.
Tällä kaudella ”Lempäälä-puolueen” akselit ovat olleet heikommassa rasvassa kuin aiemmin, viestitetään useammalta taholta. Puoluepukarointi on myös paikallistasolla lisääntynyt.
Lempäälässä hallintosääntöä on justeerattu niin, että moni luottamushenkilö kokee, että valta päättämisestä on siirtynyt entistä enemmän kunnan palkatuille viranhaltijoille. ”Olemmeko onnistuneet riittävästi paimentamaan viranhaltijoiden päätöksiä, on vähän arvoitus”, kuvaa yksi jututetuista.
Jos valtakunnan gallupit korreloivat ollenkaan kuntavaaleja, on helpohko ennustaa, että perussuomalaiset saavat Lempäälässä selkeästi isomman valtuustoryhmän kuin tähän mennessä. Myös demareiden gallup-myötätuuli näkynee kunnallisvaaleissa, suositun tamperelaispääministeri Sanna Marinin auran loiste vaikuttanee Lempäälässäkin. Kokoomus voitti neljä vuotta sitten yhden paikan, nyt saavutettujen 13 paikan puolustus vaatii hyvän ehdokasasettelun.
Keskustan valtakunnalliset kannatusluvut ovat jopa historiallisen alhaalla, vaikuttaako se kuntavaaleissa jää nähtäväksi. Vihreillä on ryhmässään viisi naisvaltuutettua, kuten myös vasemmistoliiton nykyryhmän kaikki kolme valtuutettua ovat naisia. Saavatko vihreät ja vasemmistoliitto kattavat ehdokaslistat kokoon, ratkaisee niiden vaalimenestyksen. Kristillisdemokraatit ovat paikallisesti toimineet aktiivisesti ja puolueen kuntavaalimenestys on ollut tasaista, kiitos vetovoimaisten ehdokkaiden.
Mitä todennäköisimmin myös muutama muu puolue asettaa Lempäälässä ehdokkaita, ainakin siniset ja kommunistit saattavat jonkinlaisen listan aikaan saada.
Kokeneen äänestäjän näkökulmasta sellainen kuntapoliitikko nauttii ainakin yllekirjoittaneen luottamusta, joka näkyy vaalien välilläkin ja joka jalkauttaa itsensä paikallisiin rientoihin. Ihannevaltuutettu pääosin unohtaa yleispoliittiset vänkäykset paikallisissa asioissa ja osaa arvostaa ja tukea muiltakin puolueilta tulevia asiallisia avauksia. Hän ei meso somessa populistisesti ja lupaile epärealistisesti ”kuuta taivaalta”. Hän muistaa pitää hienon kotikuntamme Lempäälän asioita aina ykkösenä.
Mielenkiinnolla odotellaan, millainen vaalikamppailu Lempäälässä tulevana keväänä käydään.