Meluisasta mopoliikenteestä taajamissa tehdään kesäisin poliisille runsaasti valvontapyyntöjä. Sisä-Suomen poliisi onkin tänä kesänä runsaan palautteen johdosta esittänyt toiveen, että vanhemmat ottaisivat nuorensa kanssa kotona puheeksi muut huomioivan liikennekäyttäytymisen.
Poliisi voi valvoa ja ohjeistaa, mutta merkittävin oppi ja asenne liikennekäyttäytymiseen tulee kotoa. Oman vanhemman esimerkki opettaa niin hyvässä kuin pahassa.
Toinen tehokas keino vähentää mopojen häiriökäyttäytymistä olisi tietysti poliisin näkyminen katukuvassa. Ehkä taas koulujen alkamisen yhteydessä yleistyvät taas poliisin moporatsiatkin ja maksuseuraamukset.
Lempäälässä ja Vesilahdessa koulujen syyslukukausi alkaa lähiopetuksena tiistaina 10. elokuuta. Todennäköisesti myöhäiseen ilta- ja yöaikaan ajoittunut kovaääninen mopoajelu sen myötä itsekseen rauhoittuu.
Mutta lomien loppuessa ja kouluvuoden käynnistyessä liikenne lisääntyy. Koululaisliikenteessä aloittavat koulumatkansa uudet reput selässään kulkevat ekaluokkalaiset. Lapsen kanssa on opeteltu liikenteeseen sopeutumista ja tutustuttu koulumatkaan ja sen vaaranpaikkoihin ennen koulun alkua.
Koska ekaluokkalaisen havainnointikyky vasta kehittyy, ja ajatuskin saattaa seikkailla, on kaikkien tielläliikkujien mahdollisuuksiensa mukaan taattava myös pienimpien kulkijoiden turvallinen taivallus. Siis tarkkuutta ratin taakse ja huomiointi teräväksi varsinkin koulujen läheisyydessä.
Tilastojen mukaan alakoululaisille liikenteessä sattuvat henkilövahingot ovat vähentyneet viime vuosina, mutta jalan tai pyörällä liikkuessa tien-ylitykset ja risteykset ovat edelleen vaarallisia paikkoja. Niissä voi sattua vakavia törmäyksiä. Aikuisilla on viimekädessä vastuu liikenteen turvallisuudesta. Olemme myös mitä suurimmissa määrin roolimalleja – tai huonoja esimerkkejä.
Ensimmäisiin koulupäiviin ja koulumatkaan voi valmistautua esimerkiksi sopimalla kännykän käytöstä. Moni lapsi saa ensimmäisen puhelimensa tai älykellonsa yhteydenpitoa varten koulun alkaessa. Kännykän käytöstä liikenteessä voi sopia, että kännykkä pidetään repussa aina kävellessä ja jos sitä tarvitsee käyttää, pysähdytään ensin. Niin kuin kaikki muukin myös laitteet vievät helposti lapsen huomion.