Talviseen Hakkariin halutaan mahduttaa pulkkamäki

Erkki Koivisto. Kuva: Jussi Saarinen

Pesäpallon ja lapsille hiihtoloman kehittäneen urheilumies Lauri ”Tahko” Pihkalan (1888−1981) filosofiassa liikunnassa yhdistyivät hupi ja hyöty. Koko kansan liikunnan tukeminen muodostui miehelle tärkeäksi painopisteeksi, ja maastohiihto näyttäytyi hänelle kansalaisliikunnan ykköslajina. Hän kirjoitti usein, ettei laskettelu – Tahkon aikana puhuttiin pujottelusta, slalomista alppihiihdosta – ole mitään urheilua, koska siinä hissi vie ylös ja painovoima tuo liikkujan alas.

Se olisi urheilua vain siinä tapauksessa, jolloin tahdonvoima vie takaisin ylös.

Kunto ja kunnon kohottaminen ilman ihmeempiä välinekustannuksia olivat Tahkon urheilufilosofian keskiössä. Hän näki myös, että huippu-urheilun ohella tarvitaan suurten kansanjoukkojen urheilua. Viimeistään keski-iässä pitää ruveta taistelemaan vanhenemista vastaan. Ihmiset on opetettava liikkumaan jo lapsesta.

 

Huhtikuussa kokoontunut Lempäälän yhdyskuntalautakunta on päättänyt esittää kunnanhallitukselle ja edelleen kunnanvaltuustolle Hakkarin ulkoaluekokonaisuuden kehittämistä ensinnäkin toteuttamalla tekojää nykyisten tenniskenttien kohdalle ja tenniskentät saneerataan ja toisaalta toteuttamalla hiekkakentälle täysimittainen jalkapallokentän kokoinen tekonurmi lämmitysputkien kanssa. Hankkeiden yhteenlaskettu kustannusarvio on noin 1,4 miljoonaa euroa.

Yhdyskuntalautakunta päätti yksimielisesti, että myös pulkkamäen rakentaminen tuodaan osaksi Hakkarin ulkoalueen kokonaisuutta. Päätösesitys pulkkamäen rakentamisesta on tarkoitus saada lautakunnan päätettäväksi syksyn 2022 aikana. Lautakunnan toive on, että pulkkamäki saataisiin toteutettua ensi talven lumille.

 

Suomen liityttyä Euroopan unionin jäsenmaaksi, monet vapaa-ajan viettoon liittyvät normistot ja vastuukysymyksiä sääntelevat määräykset muuttuivat, kun piti alkaa noudattaa myös EU-direktiivejä. Kunnat purkivat ylläpitämiltään uimarannoilta – nykyäänhän ne ovat uimarantoja ja vaatimattomammin uimapaikkoja – siellä ikiajat komeilleet hyppytornit. Vitosesta ja ylempääkin oli ikiajat suklailtu kenenkään osumatta mihinkään. Nyt hyppimisestä oli tullut vaarallista, kun järvenpohjan muotoja ei tunnettu eikä syvyyttä tarkasti tiedetty. Laiturilta hypätään omalla vastuulla.

Samalla logiikalla Hakkarin vesitorninmäestä poistettiin latujen välissä ollut lasten talviajan perinteikäs pulkkamäki. Kun ei ole virallista mäkeä, jota laskea, ei kunta ole vastuussa, jos siellä jotain sattuu. Kuntoportaat saatiin, muttei talvikunnossapitoa niille.

 

Kesäisin Hakkarissa harrastetaan yleisurheilua, jalkapalloa ja pesäpalloa. Eri käyttäjäryhmät pyöräilijöistä sienestäjiin ja koiranulkoiluttajiin suosivat polkuja ja pururataa. Myös frisbeegolfrata on hyvin suosittu.

Kiitos talteen otetun tykkilumen Hakkari on talvisin leimallisesti hiihdon harrastajien ulkoalue. Myös luistelukenttä on ollut kovassa käytössä. Nähtäväksi jää, mahtuvatko pienet pulkkailijat turvallisesti rinteeseensä samaan mäkeen hiihtäjien kanssa. Toivottavasti säästymme totiseen kilpaurheiluun tähtäävän talvilajiharjoittelun ja lapsiperheiden suosiman kunto- ja riemuliikunnan vastakkainasettelulta. Niin hiihtäjä kuin pulkkailijakin kapuaa ylämäkeään omin voimin.