Piikki: Hullu vuosi 2022

Ukraina joutui sodan ja kriisin keskelle Venäjän hyökättyä maahan 24.2.2022.

Historia tuntee joitakin hulluja vuosia kuten 1968. Sen jälkeen sanottiin, että maailma ei ollut enää entisensä. Itänaapurimme oli silloinkin keskeisessä roolissa, kun Tshekkoslovakia miehitettiin Varsovan liiton sotilaiden ja panssarivaunujen voimin. Samana vuonna tapahtui myös paljon muuta: Martin Luther King ja Robert Kennedy murhattiin, oli Biafran sota ja sen aiheuttamat nälkäkuolemat, My Lain verilöyly Vietnamissa ja niin edelleen.

Se oli siis hullu vuosi, mutta sama nimitys sopii myös vuodelle 2022. Historiankirjoittajat tulevat antamaan tälle ajalle vastaavan nimityksen.

Tavallisen ihmisen on vaikea edes ymmärtää, mitä kaikkea on tapahtumassa. Siksi on rauhoittavaa tukeutua vanhoihin viisauksiin. Platon oli antiikin kreikkalainen filosofi (427–347 eaa.), Sokrateen oppilas ja Aristoteleen opettaja. Näiden filosofien ajatukset loivat monelta osin perustan länsimaiselle koulutukselle ja politiikalle. Sitä paitsi ne tuntuvat edelleen ajankohtaisilta.

Platonin tunnetuin ajatus lienee luolavertaus. Hänen mukaansa luolaan kahlitut ihmiset luulevat, että se on ainoa todellisuus. Kun he lopulta näkevät, mitä ulkopuolella on, aurinko sokaisee heidän silmänsä ja he haluavat palata pimeyteen. Siellä on miellyttävämpää, ja he ovat tottuneet siihen. Mutta silti heidän käsityksensä todellisuudesta on muuttunut.

Tämä sopii hyvin myös nykypäivään. Monet ihmiset haluavat olla samanmielisten kanssa yhteisessä kuplassa, ja on vaarallista lähteä tapaamaan toisinajattelijoita. Omassa joukossa on paljon turvallisempaa.

Myös diktatuureihin luolavertaus sopii. Niissä ihmisiä ei haluta päästää luolasta pois näkemään, mitä muualla tapahtuu. Pahimmillaan katkaistaan kaikki yhteydet ulkomaailmaan, jotta ihmiset eivät saisi vaarallisia ajatuksia.

Päättäjille Platonilla on tarjolla tärkeä ohje: ”viisas haluaa olla aina itseään viisaamman kanssa”. Monilla johtajilla on tästä opittavaa, kun asenne saattaa olla ihan päinvastainen. Itseä viisaampia pidetään uhkana, jotka halutaan sopivan tilaisuuden tullen lytätä. Politiikassa tämä näkyy selvästi. Kilpailua on myös oman puolueen sisällä, koska lähimmät ovat vaarallisimpia.

Kansalaisen kannalta on kuitenkin ikävintä, että toisten puolueiden edustajien hyvätkin ajatukset tyrmätään. Platon oli viisaampi. Hänen mielestään oli tärkeää ympäröidä itsensä ihmisillä, joilta voisi oppia jotain. Ja mikä nykypäättäjien on hyvä huomata: Platon sanoi oppivansa myös heiltä, jotka eivät olleet hänen kanssaan samaa mieltä.

Lisää yhtäläisyyksiä nykypäivään: Platon ihaili suuresti Sokratesta, ja tämän kuolemantuomio tuntui hänestä epäoikeudenmukaiselta. Tuomiota perusteltiin Sokrateen oletettujen pakanallisten teorioiden levittämisellä. Platonin mielestä hän esitti vain vaihtoehtoisia ajatuksia, joita ei hyväksytty. Mitä tapahtuukaan tällä hetkellä esimerkiksi Venäjällä, Kiinassa ja Iranissa?

 

Piikki

Kirjoittaja ihmettelee muotisanaa ”aidosti”

Lue lisää

  1. Ajankohtaista
    29.09.2024. 16:00

    Tilaajille

  2. Ajankohtaista
    04.08.2024. 12:00

    Tilaajille

  3. Ajankohtaista
    03.08.2024. 15:00

    Tilaajille

  4. Ajankohtaista
    28.07.2024. 14:00

    Tilaajille