Kun kankeasta byrokratiasta saa tarpeekseen, tulee mieleen nimittää sitä tsaarinaikaiseksi. Minulla ei ole omakohtaista kokemusta siitä ajasta, mutta kirjojen perusteella on syntynyt jonkinlainen mielikuva. Asioiden hoitaminen ei edennyt, vaikka kuinka jonotit ja siirryit luukulta luukulle. Vasta kun oli saanut riittävän monta leimaa papereihin, sai asiansa hoidettua.
Tsaarinajan Venäjälle oli tyypillistä myös se, että kansalaisilla ei ollut mitään arvoa. Heidän piti nöyrästi sopeutua tsaarin virkamiesten päätöksiin. Miksi kerron tällaista? Siksi, että elämme tällä hetkellä Suomessa samanlaista aikaa.
Meidän on alistuttava esimerkiksi siihen, että passijonossa joutuu olemaan jopa viisi tuntia tai jos ei jaksa odottaa, vapaan ajan saa syyskuulle. Sote-jonoista en viitsi nyt edes mainita, mutta niihinkin pätee se sama tsaarinaikaisuus: ei kansan ole väliä. Kaikki palvelut suunnitellaan ylhäältä alaspäin tuotantolähtöisesti, siis tekijöiden ehdoilla. Asiakkaiden oletetaan olevan tyytyväisiä, kun saavat edes jotain. Rahvaalta vaaditaan nöyryyttä ja malttia.
Facebookissa on käyty keskustelua Lempäälä-talon tilojen käytöstä. Erityisesti siitä, että pitäisikö niiden olla käytössä ilmaiseksi järjestöjen ja muiden kuntalaisryhmien kokoontumiselle. Niin voitaisiin saada isoon rakennukseen ja laajemminkin koko alueelle lisää elämää, eikä massiivinen uusi keskusta näivettyisi. On turha sanoa, että tilojen tuntihinnat ovat kohtuulliset. Näille ryhmille jokaisen kympin hankkiminen on nimittäin lujassa. Ja sitä paitsi kunnan laskuttamat tilavuokrat ovat olleet pikemminkin nousussa, muistissa on liikuntasalivuokrien viimevuotinen korotus.
Keskustelu ilmaisista tiloista on tervetullutta. Tässä olisi mahdollisuus irrottautua tsaarinaikaisesta nöyryydestä ja vaatia kunnalta toimenpiteitä. Olisi, mutta pelkään, että kyllä-kunnalle se ei sovi. Kunnan johto painottaa yhteisöllisyyden lisäämistä, mutta puheiden lisäksi sille pitää luoda myös edellytyksiä. Tilavuokrilla tuskin on ratkaiseva rooli kunnan taloudessa. Tosin ulkopuolisen on vaikea arvioida kunnan taloudellista tilannetta, kun avoimuuden korostamisesta huolimatta alkuvuoden tuloksesta ei ole julkisesti kerrottu.
Ilmeisesti taloudellinen tilanne on hyvä, kun toiminnan supistumisesta huolimatta väkeä palkataan jatkuvasti lisää. Samaan aikaan Valkeakoskella käynnistellään muutosneuvotteluja. Joka tapauksessa kokoontumistilojen maksuttomuus olisi ratkaiseva käänne kohti toivottua yhteisöllisyyttä.
Kirjasto hoitaa perustehtävänsä hyvin, mutta lisää aktiviteetteja sinnekin kaivataan. Mielenkiintoinen yksityiskohta kirjaston toiminnassa ovat eräpäivämuistutukset tekstiviestillä. Ensimmäinen muistutus tulee kolme päivää ennen kirjan erääntymistä, toinen seuraavana päivänä ja kolmas sitä seuraavana.
Asiakkaana minulle tulee tunne, että kirjasto epäilee ymmärrystäni, muistiani tai peräti rehellisyyttäni. Kyllä yksi muistutus riittäisi vallan hyvin.
Piikki
Venäjällä on palattu tsaarin aikaan, milloin meillä päästään siitä pois.