Pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallitus käynnisti ensimmäiseen budjettiriihensä. Valtion ensi vuoden talousarviolla on suora vaikutus myös kuntiin, sekä kuntalaisten palveluihin. Suurimpana kipukysymyksenä talouden kanssa painivalla hallituksella on, miten turvata sote-palvelut menojen vain paisuessa hyvinvointialueilla.
Vaikka hyvinvointialueet hoitavat valtion rahoittamana sote-palvelut, näkyvät sen kustannuspaineet myös kunnissa monin eri tavoin. Lempäälä ja Vesilahti ovat menettämässä valtionosuuksia merkittävästi, mikä merkitsee kulukuuria myös kuntiin. Näin sote-kustannusten kattaminen kohdistuu väistämättä myös kuntien hoitamaan opetustoimeen, kun rahoitus kapenee.
Valtionosuuksien supistuminen näkyy kuntalaisten palveluissa myös kiertoteitse. Esimerkiksi Pirkan opisto joutui miettimään tulevan opistokauden opintojen järjestelyt uusiksi, kun sen saamat valtionosuudet pienenevät 200 000 eurolla nykyisestä. Pirkan opisto teki nopeasti uudet laskelmat ja totesi, ettei kuntien kukkarolle voi käydä paikkaamaan menetystä. Pirkan opiston kunnissa, myös Lempäälässä ja Vesilahdessa on nyt käsitelty muutosta, jonka mukaan kuntien maksuosuudet säilyvät ennallaan, mutta ostettavat tuntimäärät vähenevät.
Vaikka tuntimäärän vähennys ei ole suuri, se on esimerkki siitä, millaisten talouspaineiden kanssa palveluissa nyt painitaan. Pirkan opiston kansansivistystyö on varsin edullista sekä tuottaa että käyttäjien harrastaa. Tiukalla hetkellä nämäkin joutuvat säästölistalle, kun pyritään tinkimään kaikesta muusta kuin välttämättömistä menoista. On selvää, että kunnat joutuvat valtion kulukuurin seurauksena tinkimään myös opetustoiminnasta, ikävä kyllä.