Hän muutti kaiken

Vuosi on juuri vaihtunut. Olemme uuden äärellä. Mielessä on vielä päättyneen vuoden muistot, niin hyvät kuin ne mieltä painavat huonot muistot. En tiedä, millainen sinun mennyt vuotesi oli ja millaisia muistijälkiä se jätti sinuun. Oletko hyvillä mielin ja kiitollinen kuluneesta vai jäikö mieltäsi painamaan ja raskauttamaan jotkut asiat tai tapahtumat?

Mietitäänpä hetki mennyttä vuotta. Monenlaiset uhkakuvat maailmalta ainakin rasittivat monen mieltä ja horjuttivat jopa koko elämää. Tajuntaamme tulvivat kuvat sodista ja sen keskellä elävien hädästä. Myös täällä kotimaassamme virisi pitkästä aikaa todellisen tuntuinen huoli sodan mahdollisuudesta myös meidän lähellämme. Monien talous oli tiukoilla hintojennousun ja lisääntyneen työttömyyden takia. Globaalit ongelmat tuntuvat usein mahdottomilta, suurilta ja oman vaikuttamiskyvyn ulkopuolella olevilta. Toisaalta sota ja toisten kärsimys on virittänyt auttamisen halua meissä suomalaisissa.

Vuoden vaihtumiseen liittyy jotenkin sisäänrakennettuna ajatus uudelleen alkamisen mahdollisuudesta ja siitä, että on lupa jättää taakseen mennyt. Uuden alun mahdollisuus luo elämäämme toivon näköalat. Lupa jättää menneet, uuden alun mahdollisuus ja toivo ovat aivan kristillisen uskon keskeisiä teemoja. Hartauskirjoituksen otsikko: ”Hän muutti kaiken” viittaa myös näihin teemoihin. Gospelyhtye Pro Fidellä, jossa sain itsekin toimia tovin muusikkona, oli aikanaan samanniminen kappale. Laulu kertoo yksinkertaisuudessaan siitä, että Jeesuksen tunteminen mullistaa niin yksityisen ihmisen kuin koko maailman elämän. Historia mullistui Jeesuksen syntymän, elämän, kuoleman ja ylösnousemuksen myötä. Maailmaamme on näiden myötä virinnyt toivo. Jeesuksen tähden saamme jättää menneet taakse ja saada mokailumme, olivatpa ne miten raskaita tahansa, anteeksi. Jeesuksen tähden meillä on joka päivä uudelleen alkamisen mahdollisuus.

Jeesuksen seurassa eläminen muuttaa ihmisen sydämen. Kun saa itse anteeksi, osaa armahtaa toisia. Kun saa olla rakkauden kohteena, voi rakastaa toisia. Rakkaus on käytännöllistä ja se huomaa lähimmäisensä hädän ja tahtoo antaa apunsa.

Toivon, anteeksiannon ja rakkauden näkymiä alkaneeseen vuoteen, Jeesuksen seurassa, Hän muuttaa kaiken!

 

Heikki Kärhä, seurakuntapastori Lempäälä