Palvelubussin merkityksellisyys

 

Palvelubussien käyttö ja kustannukset ovat nousseet tarkasteluun myös meidän kunnassa laadittujen saneerausohjelmaesitysten kautta.

Palvelubussin toimintahistoria on pitkä Lempäälässä. Se lähti liikkeelle vanhus- ja vammaispalveluista aikanaan. Toiminnan järjestämisestä tällä hetkellä vastaa yhdyskunnan palvelualue mikä kertoo, että ajattelu on painottunut paljon siihen, miten auton kulkulinjoja suunnitellaan. Mukaan ajatteluun on tullut myös koululaisten kuljetukset, josta nyt en puhu, kirjoitan ikäihmisten tarpeesta kyseiseen palveluun.

Toimintaa nyt arvioitaessa ei pidä katsoa vain reittejä vaan painottua miettimään toiminnan tarvetta tulevaisuus huomioiden.

Yli 75-vuotiaiden ikäihmisten määrä kasvaa Lempäälässä kahden seuraavan vuoden aikana yli 200:lla: ennuste vuodelle 2026 on 2 352. Tuon ikärajan jälkeen alkavat erilaiset vaivat lisääntyä: liikkuminen vaikeutuu, asiointi sitä kautta. Yksinäistyminen uhkaa ja palvelutarpeet lisääntyvät. Samaan aikaan Pirha karsii ja tiukentaa palveluiden myöntämisiä. On vain selviydyttävä omaan itseen turvautuen. Tähän tarvitaan tukea.

Nämä ihmiset ovat kuntalaisia ja tarvitsevat kunnan kautta tukea terveytensä- ja hyvinvointinsa ylläpitämiseen niin, että eivät jää heitteille. Tämä haaste kunnassa on vaarassa jäädä huomioimatta. Helposti ajatellaan, että Pirhaan siirtyminen vapautti kunnan vanhuspalveluiden järjestämisestä. Siitä kylläkin mutta esiin nouseekin uudella tavalla ennaltaehkäisevien toimien huomiointi ikäihmisten terveyden- ja hyvinvoinnin turvaamiseksi kunnassa.

Tähän liittyy palvelubussipalvelu. Toiminnan vaikuttavuutta pitää miettiä laajasti, pitkän aikajakson kautta: mitä tapahtuu, jos palvelu poistetaan, minkälaiset paineet kalliimpien Pirhan valikoivasti tarjoavien palveluiden piiriin syntyvät ja saadaanko ylipäätään sitä kautta apua. Kuinka paljon hätää kärsiviä ikäihmisiä on vaarassa jäädä heitteille. Kenellä on heistä vastuu!

Palvelubussi on välttämätön apukeino arjessa selviytymiseksi kasvavalle ikäihmisten joukolle. Toiminnan viitekehys on nyt ymmärrettävä ja palvelumuotoa on kehitettävä niin että kauppareissujen rinnalle tulee mahdollisuudet erilaisiin harrastepiireihin pääsemiseksi. Kehittämistyö on tehtävä yhteisöpalvelu- ja yhdyskuntalautakunnan alaisten viranhaltijoiden kesken: yhdessä.

Maikki Hämäläinen-Ylikahri

kunnanvaltuutettu (kesk.)

Lempäälä