Lasten kasvattaminen ja kasvussa tukeminen on yhteistyötä, jossa päävastuu on kuitenkin kotona. Me, jotka teemme päätöksiä lastemme arkeen vaikuttavista asioista, pyrimme hoitamaan tehtävämme mahdollisimman hyvin niillä mahdollisuuksilla, joita meillä on. Aikuiset, jotka tekevät työtä lastemme kanssa esimerkiksi varhaiskasvatuksessa tai kouluissa, tukevat koteja parhailla mahdollisilla tavoilla omalla paikallaan.
Lempäälän kunnan tekemä lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma on konkreettinen ratkaisu erilaisiin lapsia ja nuoria koskeviin haasteisiin. Suunnitelmassa on kuvattu kattavasti lempääläläisten lasten ja nuorten hyvinvointia edistävät palvelut ja tuki. Suunnitelmaan voit käydä tutustumassa Lempäälän kunnan nettisivuilla (https://www.lempaala.fi/tiedotteet/lempaalan-lasten-ja-nuorten-hyvinvointisuunnitelma-on-julkaistu/).
Lapsella ja nuorella ei voi koskaan olla liikaa turvallisia ja välittäviä aikuisia ympärillään. Turva syntyy rajoista, ja välittäminen on sitä, että lapsi tulee aidosti nähdyksi ja kuulluksi. “Hei, miten sulla menee?” tai “Missä oot, mitä teet ja kenen kaa?” ovat helppoja kysymyksiä, joita kannattaa omalta nuorelta kysyä ihan joka päivä! Joskus vastaus voi olla nopea ja napakka “Hyvin menee, kavereiden kaa”, joskus se voi olla myös jotain paljon enemmän.
Meidän kaikkien aikuisten tehtävä on huolehtia lapsista ja nuorista. Meillä on vastuu siitä, että kukaan ei koe turvattomuutta tai jää yksin. Yhdessä olemme tässäkin enemmän – ei ole väärin huolehtia myös siitä naapurin lapsesta tai siitä nuoresta, joka saattaa tehdä jotain harkitsematonta kylillä. Ilman aikuisten näyttämää hyvää esimerkkiä, on lasten ja nuortenkin vaikea oppia kohteliasta ja kunnioittavaa käytöstä.
Yhdessä siis olemme enemmän – me aikuiset, toinen toistamme tukien ja kannustaen! Vanhemmuus ei ole aina helppoa, ja se haastaa meitä useastikin miettimään omia toimintatapojamme, tapaamme kasvattaa ja kyseenalaistamaan oma riittäminen. Onneksi meidän ei kuitenkaan tarvitse yrittää selviytyä yksin, kunhan osaamme ottaa neuvoja tai apua vastaan! Kodin, koulun ja varhaiskasvatuksen yhteistyö on arvokas voimavara.
Aikuiset: pidetään huolta ja asetetaan rajoja! Näytetään esimerkkiä ja otetaan jokainen vastuu ainakin siitä omasta lapsesta tai nuoresta. Pirkanmaan hyvinvointialueen ”Apua ja tukea vanhemmuuteen ja lapsen kehitykseen” (https://www.pirha.fi/palvelut/lasten-ja-perheiden-palvelut/apua-ja-tukea-vanhemmuuteen-ja-lapsen-kehitykseen) voi olla yksi apu, ja aina voi olla yhteydessä myös esimerkiksi koulun oppilashuoltoon, jos oman lapsen tilanne herättää huolta tai kysymyksiä!
Viestimme nuorille on: kasvakaa ja etsikää rajojanne, mutta tehkää se viisaasti! Olkaa rohkeita varsinkin silloin kun tuntuu, että tarvitsee aikuista. Luottakaa siihen, että pahan olon iskiessä on aina joku aikuinen, joka on valmis auttamaan. Ette ole yksin! Muistakaa, että voitte ottaa yhteyttä vaikkapa koululla omaan terveydenhoitajaan, kuraattoriin tai poiketa vaikka nuorisotalolla aikuisen jutulla! He kaikki ovat teitä varten.
Lempäälän kasvatus- ja opetuslautakunta