Piippokeskuksen kolmannessa kerroksessa pöydän ääressä poristaan helmikuun lopun keskiviikkona. Kahvikupin äärellä ihmetellään, että mihin asti tänä vuonna pitäisi lähteä, jos haluaisi talvisia kuvia. Naapurikunnasta kun oli löytynyt leskenlehtiä jo tammikuussa ja Aamulehdessä oli sinivuokon kuva. Kanavaa pimeällä lähestyneet retkiluistelijat huolestuttivat, onneksi olivat havainnon mukaan kääntyneet rantaa kohden ennen sulaa. Kuka aikoo osallistua GoExpo -messujen kameraosioon ja minä päivänä. Poissaoloja ilmoitettu. Jaahas, sitten aletaan hommiin.
Tunteella ja taidolla
25-vuotisjuhlavuottaan viettävän Kameraseura Mielikuvituksen jäsenet ovat kokoontuneet arvioimaan ensimmäistä kevään kolmesta Lempäälän-Vesilahden Sanomien kanssa yhteistyössä organisoidusta valokuvakilpailusta. Kotona-teemaan liittyvät kuvat heijastetaan seinälle. Kuuden tuomarin satunnaisjoukko alkaa heitellä kommentteja harvakseltaan vasta diasarjan pyörittyä läpi ainakin kolmesti. Kaikkien kuvien sisältö ei heti aukea: millä tavalla tässä ollaan kotona? Onko rajaus aiheeseen ja tilanteeseen sopiva?
Vapaamuotoisen, kaikille avoimen kilpailun säännöt eivät ole tiukat, joten tekniikkaa ei tarvitse ruotia syvemmin. Suosikit valikoituvat suhteellisen helposti, mutta sitten mietitään toisenlaisia valokuvaukseen liittyviä pulmia.
Onko kuvattava antanut suostumuksensa kuvan julkaisuun? Jos kolmen palkitun joukossa on kaksi kuvaa vanhuksesta, on syytä pohtia onko tuomarien arviointiin vaikuttanut jokin tiedostamaton seikka. Ihmisistä otettuja kuvia katsottaessa esimerkiksi ikä, sukupuoli ja rotukysymykset nousevat toisinaan tällaisiksi tiukemman tarkastelun kohteiksi.
Mitä jos voittaneessa kuvassa on alaston lapsi, voidaanko kuva julkaista? Suomessa eettisiä kysymyksiä pohditaan enemmän itsekseen, monissa muissa maissa lapsen alastonkuva jäisi automaattisesti palkitsematta ja julkaisematta lainvastaisena pornografiana.
Tätä on elämä
Tänä vuonna jäsentoiminta keskittyy paljolti seuran itsensä järjestämän kansainvälisen This is Life -kilpailunäyttelyn ympärille. Tähän kilpailuun kuvia ei voi enää lähettää, sitä paitsi vain seurojen jäsenet voivat osallistua. Otoksia tuli yli 300 kuvaajalta 62 maasta.
Jotta kilpailuun osallistuminen ja siinä menestyminen olisi tarkoituksenmukaista ja toisi voitolle sen ansaitseman painoarvon ja kunnian, tarvitaan alan johtavien järjestöjen hyväksyntä. Lisenssejä kilpailulle on myönnetty kolmen kansainvälisen järjestön sekä Suomen Kameraseurojen Liiton puolesta. Tämä tarkoittaa noin viittäkymmentä jaettavaa palkintoa.
Voittajan selvittämiseksi raati on pisteyttänyt jokaisen kilpailuun saapuneen kuvan. Mikäli useampi kuva on saanut samat pisteet, palkinnot määräytyvät järjestöjen keskinäisen arvotuksen perusteella. Euroopassa tavoitelluimmat palkinnot myöntää FIAP. Raatiin tulee kuulua vähintään kolme jäsentä. Tällä kertaa tuomarointikunnian saivat Markku Teerikorpi, Jorma Kytölä ja Raimo Paukku. Seuran jäsenistä parhaiten sijoittui Sirpa Virtanen, jonka kuva palkittiin FIAP:n pronssimitalilla.
Mainetta ja kunniaa
Kilpailuun lähetetyistä, kaikkiaan 3402 : sta kuvasta 25 prosenttia hyväksyttiin näyttelyyn. This is life -näyttely ei kuitenkaan tarkoita museon seinille ripustettuja kehystettyjä kuvia.
Palkitut kuvat esitellään avoimessa tilaisuudessa Lempäälän lukiolla 15. maaliskuuta. Kuvien varsinainen näytönpaikka on kuitenkin näyttelyluettelo, joka postitetaan kaikille kilpailuun osallistuneille. Tekijänoikeudellisista syistä näyttelykuvia ei ladata nettiin. Vaikka alan harrastajat kuvaavat pääasiassa digikameroilla ja kuvat tallennetaan sähköisessä muodossa, paperilla on edelleen oma paikkansa valokuvan maailmassa. Luettelon voi tilata kameraseuran jäseniltä.
Näyttelyyn osallistumisesta saa pisteitä, joita kerätään arvonimien tavoitteluun. Suomen Kameraseurojen Liiton myöntämät mestarin, suurmestarin ja eminenssikuvaajan arvot edellyttävät tietyn määrän näyttelyyn osallistumisia. Arvonimi kertoo kuvaajan työn laadusta ja pitkäjänteisyydestä.
Vuonna 2013 eminenssikuvaajien määrä Suomessa räjähti kasvuun, kun arvonimi myönnettiin peräti kolmelle hengelle. Yksi heistä oli Mielikuvituksen puheenjohtaja Kari Tolonen. Aikaisemmin arvonimiä on myönnetty vain kaksi, vuonna 2001 ja 2009.
***
Matkalla –kuvakilpailuun voit lähettää kuvia 16. maaliskuuta asti osoitteeseen kilpailukuvat@gmail.com. Lisätietoja Kameraseura Mielikuvituksen nettisivulta.