Halutaan uimahalli, saadaan parkkihalli?

Olin sunnuntaina 15.9. ensimmäistä kertaa elämässäni harrastamassa koskikelluntaa. Kelluimme Kuokkalankoskessa ja se oli ihanan rentouttava, suorastaan meditatiivinen kokemus. Kellunnan järjesti Lempäälän Koskikellujat ja oppaana oli Pasi Pekkinen. Kyselin yleisesti häneltä miltä vaikuttaa Lempäälän matkailun tämä hetki ja tulevaisuus. Kuulemma Lempäälään tarvittaisiin kiireen vilkkaa iso hotelli. Vaihmalan hovi ja muut majoitusta tarjoavat paikat ovat aivan täynnä ja niihin on pitkälle varauksia. Pasin mukaan turisteja kiinnostaa kovasti luontoelämykset, kuten koskikellunta. Klassisten kiinalais- ja japanilaislaumojen lisäksi kaukaisimmat turistit ovat tulleet mm. Brasiliasta. Turisteja olisi enemmänkin tulossa, mutta majoituksen puuttuminen muodostuu usein esteeksi. Tästä päästiinkin kestoaiheeseen Ideaparkin uimahallikylpylä ja Topi Sukarin haaveilema hotelli- & kylpyläkombo. Ideaparkin alueelle on suunniteltu 25-kerroksista hotellia jo ainakin kuusi vuotta.

Uimahalli-kylpylä-asia on ollut Lempäälän kunnassa tapetilla todella kauan. Juuri tuli kuluneeksi tasan kymmenen vuotta siitä, kun hanke haudattiin ensimmäisen kerran. Ikäväkseni nyt on samansuuntaisia oireita. Asia on kuulemma tulossa valtuuston käsittelyyn ensi kuussa. Ongelma numero yksi on aina se sama eli raha. Kunnan investointipaineet ja sitä myötä riski kriisikunnaksi ajautumiseen on kova.

Monet aiemmin uimahallia kannattaneet valtuutetut ovat kääntyneet vetämään vastakkain peruspalvelut vs. uimahalli. Heidän mukaansa uimahalli-kylpylä-komboon ei ole varaa ilman, että peruspalvelut kärsivät, kuten terveydenhuolto, vanhusten ja lasten palvelut. Niistä on ennenkin tingitty ja hyvinvoinnin määrärahat on supistettu minimiin. Muut lautakunnat saivat lisärahoitusta, mutta hyvinvointilautakunta ei sellaista saanut. Tämä on herättänyt syystäkin katkeruutta. Ihmiset laitetaan täysin eriarvoiseen asemaan.

Lempäälässä on vasta hyväksytty parkkihallin rakentamisen aloittaminen, kuulemma tämä parkkihalli on viimeinen naula kunnan talouden arkkuun. Sen kustannusarvio on noin tuplaantunut alkuperäisestä ja viimeistään se vetää talouden niin tiukalle, ettei uimahalliin ole enää varaa. Päätös parkkihallista oli edellisen valtuuston, mutta silloin kustannusarvio oli huomattavasti pienempi. On olemassa ainakin yksi oljenkorsi, jonka avulla uimahalli voisi yhä toteutua. Se on kunnallisverojen nosto.

Katselin kuvaa veronmaksajat.fi-sivuston kunnallisverokartasta Pirkanmaan osalta. Siinä käy ilmi, ettemme 20,5 %-verolla ole todellakaan ole kalleimmasta päästä, pikemminkin vähän alakanttiin. Kuulin hiljattain myös kaveriltani Tampereen yhdyskuntalautakunnasta, että siellä yksi vakavissaan mietitty keino talouden tasapainottamiseen on verojen nosto. Paineet siihen ovat kovat. Karttakuvasta huomaa, että Tampereella ja Pirkkalassa on matalimmat verot, mutta onko enää kauaa?

Kunnallisveroprosentin nosto on nipistää suurimman siivun isommista tuloluokista, joten varakkaimmat eivät ehkä tätä kannata. Kuulemma he toivovat mieluummin peruspalveluiden hintojen nostoa. Ehdotusta veroprosentin nostosta yksikään valtuuston puolueista ei ole valmis tuomaan valtuustoon, koska se olisi niin ikävä. Kumminkin ehdotus voisi tulla suoraan kunnan viranhaltijoilta. Silloin minkään puolueen ei tarvitsisi ottaa ikuista polttomerkkiä tästä asiasta.

Minä kuulun ns. uimahallipuolueeseen ja olin eilisessä keskustelutilaisuudessa ainoa, joka edelleen ehdottomasti kannattaa uimahallia. Muitakin hyviä vasta-argumentteja esitettiin. Esim. Kangasalan uimahalli on tappiollinen ja puoluetoverini luetteli useita miljoonien euron jatkuvia tappioita tuottavia uimahalleja. Sellaisia kylpylöitäkin hän löysi pikaisella googlettamisella. Tästä päästäänkin ensimmäisen kappaleen tunnelmointiin. Käyn Ideaparkissa usein kolme kertaa viikossa, viimeksi lauantaina. Parkkiruutua sai etsimällä etsiä ja lähes misantrooppi-puolisoni oli repiä pelihousunsa jo siinä vaiheessa. Onneksi minä ajoin. Paikka oli aivan kuin täyteen ammuttu ja siellä oli fitness-kisatkin meneillään. Ideapark on kasvanut todella hienosti. Se on ihan oma maailmansa ja vetoaa nimenomaan Suomen halutuimpaan väestönosaan eli lapsiperheisiin.

Muistan vielä sen ajan, kun lähes kymmenen vuotta sitten asuin Tampereen keskustassa ja kävin Ideaparkin Euromarketissa töissä. Siihen aikaan monet liiketilat olivat tyhjillään ja useilla yrityksillä meni heikosti. Topi Sukari on tehnyt jotain oikein, kun hän on saanut Ideaparkista aikaan sen mitä se on nyt. Katselin hänen Fb-sivuaan ja Topi saa paljon tuoreita vaikutteita maailmalta. Laaja-alaisuuden ja ajan hermoilla olemisen kannalta se jos mikä on Lempäälää eteenpäin vievä voima.

Kaiken kokemani perusteella olen vakuuttunut siitä, ettei pitkään kaavailtu hotelli-&uimahalli-kylpyläkombo olisi tappioksi ainakaan kovin kauaa. Nyt tarvitaan rohkeita tekoja ja avauksia, että miten hankimme rahoituksen ilman järkyttävää lainamäärää? Ilman kriisikunnaksi ajautumista? Mistä ihmiset ovat valmiita tinkimään tai mitä tekemään, jotta päästään polskimaan?

 

Maria Vuorma,
valtuutettu (sd.)