Maailman ensimmäinen salibandymuseo avasi ovensa Ideaparkissa

Jari Kinnunen ja Ideaparkin toimitusjohtaja Visa Vainiola ovat tyytyväisiä uuteen museoon.

Sählyllä ja salibandyllä on iso rooli suomalaisten harrastuksena. Suomen ja koko maailman ensimmäinen salibandymuseo avattiin Lempäälän Ideaparkiin tiistaina 25. helmikuuta.

Hankkeen taustalla on Suomen Salibandymuseo ry, jonka perustivat viime kesänä lajipioneerit Jari Kinnunen, Kurt ”Kurre” Westerlund, Pekka Mukkala ja Tapio Hämeen-Anttila.

Avajaisissa ollut Jari Kinnunen kertoo, että museo on ollut hänen pitkäaikainen haaveensa. Hän haluaa kertoa lajin historiasta ja erilaisista tarinoista harrastuksen ja kilpailujen tiimoilta.

– Ideapark on vahva yhteistyökumppani tulevissa salibandyn maailmanmestaruuskisoissa. Palavereissa heräsi ajatus, että voisiko tänne rakentaa näyttelytilaa. Kauppakeskuksen toimitusjohtaja Visa Vainiola innostui heti ajatuksesta, Jari Kinnunen taustoittaa.

Hän keräsi esineitä ja tarinoita museoon ympäri Suomea. Kaikki esineet eivät mahdu kerralla esille, ja ideana onkin, että näyttely uudistuu muutaman kuukauden välein.

Tällä hetkellä näytteillä on muun muassa salibandymailojen evoluutiokehitys.

– Ensimmäiset mailat olivat ihan muovista tehtyjä leluja. Nykyään ne ovat hiilikuitua, ja mailan kehitys on ihan high techiä. Lapojen jäykkyys ja profiilit ovat muuttuneet merkittävästi.

Museossa on esillä monenlaisia tavaroita.

Esillä on myös pokaaleja sekä tietoa arvokisoista. Jari Kinnusen mukaan jatkossa museoon tulee retronurkkaus, josta näkee, miten lajia pelattiin aikoinaan. Lisäksi tulossa on muun muassa legendaaristen pelaajien kuvia.

– Sähly on salibandyn kantaisä tai -äiti. Se tuli Suomeen 1970-luvulla Ruotsista. Salibandy tuli varsinaisesti lajiksi 1985, jolloin perustettiin Salibandyliitto. Seuraavana vuonna alkoivat pyöriä ensimmäiset sarjat. Voisi sanoa, että salibandy on kilpailumuoto sählystä, alan pioneeri Jari Kinnunen selittää.

Hän tietää kertoa, että Suomi on kansainvälisesti neljän menestyneimmän maan joukossa Ruotsin, Sveitsin ja Tsekin kanssa.

– Lajin suosio kasvaa niin maailmalla kuin meillä. Salibandy on Suomessa jalkapallon jälkeen pelatuin joukkuepalloilulaji.

Lajin suosiosta kertoo sekin, että Ideaparkin salibandytiloja uusitaan.

– Ensi kesänä laajennamme pienemmän salibandykenttämme täysimittaiseksi. Seuraavana kesänä uusitaan katsomoita niin, että tänne mahtuu 1 500 katsojaa.  Tarkoitus on pelata liigamatseja vähän enemmänkin, sanoo Ideaparkin toimitusjohtaja Visa Vainiola.

Salibandymuseo sijaitsee Ideapark Sportin sisäänkäynnin luona. Aikaisemmin tilassa on ollut vaihtelevaa toimintaa, mutta museo tuli jäädäkseen.

Museo on auki kauppakeskuksen aukioloaikoina, ja sinne on vapaa pääsy. Virallisemmat ja isommat avajaiset pidetään tällä tietoa elokuussa.