Otsikossa on tuttu sanonta, jota käytetään usein. Ensimmäisen kerran se on lausuttu noin 2000 vuotta sitten. Pontius Pilatus oli kirjoituttanut Jeesuksen ristiin taulun, jossa luki hepreaksi, latinaksi ja kreikaksi ”Jeesus nasaretilainen, juutalaisten kuningas”. Juutalaisten ylipapit eivät pitäneet tekstistä ja sanoivat Pilatukselle, että älä kirjoita juutalaisten kuningas, vaan että hän on itse sanonut olevansa juutalaisten kuningas. Pilatus vastasi: ”minkä kirjoitin, sen kirjoitin”.
Tätä Pilatuksen toteamusta on käytetty ilmaisemaan lopullista ja peruuttamatonta kantaa johonkin asiaan. Yksi esimerkki on Aleksis Kiven Nummisuutareissa, jossa Esko sanoo kylän lukkari Sepeteukselle tämän kirjoittaessa valtakirjaa Eskon naimalupaa varten: ”Kanttoorin olisi pitänyt kirjoittaa, että minä otan tämän askeleen omasta, vapaasta tahdostani.” Sepeteus vastasi: ”mitä minä kirjoitin sen minä kirjoitin”.
Mistä sanonta nyt tuli mieleeni? Koronapandemiassa on uusi vaihe, ja Suomessakin pelätään toisen aallon voimistumista. Samalla on odotettu poliittisilta päättäjiltä ja ylimmiltä virkamiehiltä suosituksia, miten meidän kansalaisten pitäisi menetellä. Viime viikolla vaatimukset kiihtyivät ja syystä. Koulujen alkaminen ja lomakauden päättyminen työpaikoilla lisää ruuhkia julkisessa liikenteessä, ja on entistä vaikeampi säilyttää turvallisia etäisyyksiä. Mitä tekivät päättäjät viime viikolla? Lupasivat, että ensi viikolla asiasta keskustellaan. Tämän lehden ilmestyessä on asiaan saattanut tulla selvyys tai sitten ei.
Mikä asiasta on tehnyt niin vaikean? ”Minkä kirjoitin, sen kirjoitin”. Keskeiset päättäjät olivat viime talvena vähätelleet maskien käytön hyötyjä ja sanoneet niistä olevan jopa haittaa. Keväällä, kun maskien käyttö yleistyi muualla maailmassa, tuli kiire tilata sellainen selvitys, joka antaisi oikeuden pysyä kannassaan ja säilyttää kasvonsa. Kesän aikana on maailmalla tehty lukuisia tutkimuksia, jotka ovat osoittaneet maskien hyödyn. Nyt päättäjillä onkin vaikea tilanne. On mielenkiintoista kuulla, miten asiasta luikerrellaan niin, että ei tarvitse tunnustaa olleensa väärässä.
Politiikassa tärkeintä on politiikka. Tällä hetkellä kaikissa päätöksissä näkyy asemien varmistaminen kevään kuntavaaleissa. Lempäälässä ehdokkaaksi lupautuvien olisi hyvä lukea kolumnini marraskuulta 2017. Kehittelin silloin laskentakaavan lupausten puoliintumisajan vaikutuksista. Puolessa vuodessa uudet valtuutetut olivat jo unohtaneet suuren osan lupauksistaan eli ne olivat puoliintuneet. Laskelmien perusteella kolmen vuoden kuluttua jäljellä eli muistissa olisi enää 1,5 % ja vaalivuonna vain prosentin osia. Aika hyvin laskelma taisi pitää kutinsa. Fysiikan lait ovat rikkomattomia.
Hei valtuutetut! Vielä on jotain tehtävissä. Lupauksen mukaista uimahallia kaipaan, ja kirjastoon olisi mukava päästä siltaa pitkin.
Kirjoittaja kirjoitti mitä kirjoitti