Merikotka muutti Lempäälästä Vesilahteen – ensi viikonloppuna pönttöbongaillaan

Merikotkanuoret rengastettiin 19. toukokuuta  Vesilahdessa, nyt järeässä koivupesässä. Mekopari oli siirtynyt Lempäälästä Vesilahdelle, jossa  löytyi toinenkin merikotkan pesä. Kuva: Keijo Ruuskanen

Vaihtelu virkistää lintujakin. Petolinnuilla on tapana rakentaa vaihtopesiä, joita ne voivat käyttää eri vuosina. Näin päätti myös Lempäälässä jo vuosia pesinyt merikotkapari jättämällä jättimäisen risulinnansa tuulettumaan ja rakensi uuden pesänsä Vesilahden puolelle. Nyt pesäpuuksi valittiin järeä koivu Lempäälän ikihongan sijaan.

Keijo Ruuskanen, Rengastustoimiston valtuuttama merikotkien pesätarkastaja ja rengastaja kihlasi Vesilahden pesästä 19.  toukokuuta kaksi hyväkuntoista merikotkan poikasta, joiden untuvapeite oli vaihtumassa tummanruskeaan sulka-asuun. Vesilahdesta löytyi toinenkin merikotkan pesintä, josta Ruuskanen rengasti pesän ainoan poikasen.

Poikaset rengastettiin myös värirenkailla tapaamishavaintojen helpottamiseksi. Merikotkanuoret punnittiin, siivet mitattiin, samoin nokka ja nilkka. Poikasista otettiin lisäksi näyte Dna- tutkimukseen.

Selvisi myös, että Lempäälän keskustasta toukokuussa lentokyvyttömänä löytynyt vanha merikotka ei ollut Lempäälässä pesivä lintu. Kotka vietiin Valkeakoskelle Markku Alangon hoitoon ja toipumaan.

Ensi viikonloppuna 10.–11. kesäkuuta järjestetään maanlaajuinen Pönttöbongaus, nyt jo 11. kerran. Tapahtumassa kerätään arvokasta tietoa pihapiirin pönttölinnuista ja tiedot lähetetään Birdlifelle.

Viime  kesäkuussa Pönttöbongauksessa pönttölintuja havainnoitiin noin 5 000 pihamaalla ja havainnot saatiin 41 000 pönttöpesijästä. Yleisin pönttölaji oli kirjosieppo.

Tämän kesän pönttöbongausta varjostaa huolestuttavasti kylmyys ja sateisuus, poikkeuksellisen kylmä säätila. Jo nyt on pöntöistä löydetty nälkään ja  kylmään  kuolleita sinitiaispoikueita ja hylättyjä kirjosiepon pesintöjä.

Pönttöbongaus, kesäkuuun suuri lintutapahtuma järjestetään ensi  viikonloppuna. Kottaraisella, maaseudun yleisellä pönttölinnulla on nyt taukoamaton ruokinta nälkäisille poikasille.  Kottaraisen pönttöjä tarvittaisiin paljon lisää, sillä laji kärsii edelleen pönttöpulasta. Kuva Kari Isokivijärvi