Markkinat: Tango taittui, makkara maistui ja vieraat vauvasta vaariin viihtyivät markkinahumussa

Vähän uutta ja paljon perinteistä on Kuokkalankosken markkinoiden resepti

Jalalla koreasti ja kannat kattoon. Hovinarrit ja tangokuningatar tanssittivat markkinakansaa.

Jalalla koreasti ja kannat kattoon. Hovinarrit ja tangokuningatar tanssittivat markkinakansaa.

Kahden sadepäivän väliin sopivasti sijoittunut poutainen lauantai veti Kuokkalankosken markkinoille mukavan määrän kävijöitä. Lempäälän Rotaryklubin järjestämän kesän kohokohdan ohjelma noudatteli perinteistä kaava, mutta tukkilaisperinnettä ja tuttuja tangoja maustamaan oli lisätty jotain uuttakin.

KidSing-laulukilpailusta tuttu ja nimiroolissa seuraavassa Risto Räppääjä -elokuvassa näyttelevä Samuel Shipway sekä markkinat päättänyt Kuokkikosken Marat House Band toivat nuorekkaan tuulahduksen markkinoille. Lempäälän Rotaryklubin presidentti Jorma Kunnaksen mukaan molemmat saivat lavan eteen tungosta ja innostivat yleisöä.

– Kuokkikosken Marat House Bandin Get on sai yleisön taputtamaan hartiavoimin tahtia, kertoo Kunnas tyytyväisenä.

Musiikki soi myös illalla Mansikin kammarissa järjestetyissä markkinatansseissa. Kammari täyttyi ääriään myöten, kun orkesteri Patentin veljet tanssitti yleisöä.

Myös Kuokkalankosken kesätyttö valittiin jälleen, nyt kolmatta kertaa. Tuomariston yksimielisellä päätöksellä voiton vei 18-vuotias lempääläläinen Anna Lehtola. Hän voitti myös  yleisöäänestyksen.

Tapahtuman tuotto käytetään lähtökohtaisesti vaihto-oppilaiden hyväksi. Nuorisovaihdon piirissä on vuoden aikana ollut kuusitoista nuorta joista kauimmaksi matkustaneet viettivät vaihtoaikansa Australiassa ja Yhdysvalloissa.

Kunnaksen mukaan Lempäälän Rotaryklubi ja markkinoiden yli viisikymmentä näytteilleasettajaa olivat tyytyväisiä vierailijamäärään, eikä suuria muutoksia ole luvassa ensi vuonnakaan.

– Yleisö tulee perinteestä paikalle ja jos formaattia kovasti muutetaan se voi näkyä kävijämäärissä.

Jotain uutta ja ajankohtaista Kunnas lupaa silti jatkossakin ohjelmaan.

Kuningatar saapui Lempäälään

Ihailijat piirittivät vastavalitun tangokuningattaren esiintymisen jälkeen. Nimikirjoitukset tekivät kauppaansa ja yhteiskuviakin räpsittiin.

Ihailijat piirittivät vastavalitun tangokuningattaren esiintymisen jälkeen. Nimikirjoitukset tekivät kauppaansa ja yhteiskuviakin räpsittiin.

Hymyilevässä tangokuningattaressa, Heidi Pakarisessa, ei näkynyt jälkeäkään kuningatarvuoden hektisestä aloituksesta. Pakarinen saapui Lempäälään Turusta, missä hän oli esiintynyt tangokuninkaallisten perinteisellä vanhainkotikierroksella ja Uittamon lavalla. Perinteisiin esiintymisiin kuuluu Kuokkalankosken markkinoiden lisäksi myös marraskuussa alkava Sinitaivas-konserttikiertue, joka tulee hänen mukaansa olemaan yksi vuoden kohokohdista. Reilun viikon kuningattaren kruunua kantanut Pakarinen kertoi yllättyneensä haastatteluiden määrästä. Varsinkin valintapäivän jälkeinen päivä oli kiireinen ja piti sisällään liki seitsemän tuntia haastatteluja toisensa perään.

Ihmisistä ja heidän kohtaamisestaan voimaa saava tuore tangokuningatar kiitteli lempääläistä yleisöä hyväksi ja kiinnostuneeksi. Kuulijoita oli saapunut paikalle runsaasti ja Pakarisen laulu Hovinarrit-yhtyeen säestämänä sai markkinaväen tanssijalan vipattamaan. Tulevalta kuningatarvuodeltaan Pakarinen odottaa töiden lisäksi ihmisten kohtaamisia.

– Ihmisten kohtaaminen on palkitsevinta tässä työssä.  Se on kuin lähteenomainen voima, hän pohti.

Mitä uutta markkinoille?

Lempäälän-Vesilahden Sanomat kysyi kojullaan markkinaväeltä, millaisia uudistuksia Kuokkalankosken markkinat kaipaavat, vai kaipaavatko uudistuksia ollenkaan.

Vastauksia jätettiin yhteensä 45 kappaletta. 35 vastaajista oli sitä mieltä, että näin on hyvä. Uudistumisen kannalla oli 9 vastaajaa, ja yhdelle vastaajista oli aivan se ja sama.

Eräs vastaaja toivoi, että Hakkarin kartanon pihaan hankittaisiin uusi esiintymislava, jonkinlainen pysyvämpi ratkaisu. Rekanlava ei vastaajan mukaan sovi tapahtumaan. Lisäksi hän mainitsee, että uutta lavaa voisi hyödyntää esimerkiksi kesäkonserteissa.

Vastaajat toivoivat myös lisää paikallisia esiintyjiä ja etenkin lahjakkaita lempääläläisnuoria. Lisäksi palautetta annettiin aikataulussa pysymisestä ja roskakorien vähyydestä.

Silti yleisin kritiikin kohde oli parkkipaikkojen vähäinen määrä.

 

Gallup

Kuokkalankosken markkinoiden ohjelma  on vuosikausia noudatellut samaa kaavaa. Pitäisikö tapahtuman mielestäsi uudistua?

Ritva Tanhuanpää, Lempäälä

Olen asunut kahdeksan vuotta Lempäälässä ja käynyt monesti Kuokkalankosken markkinoilla. Jotain uutta markkinoille voisi keksiä, mutta perinteitäkin on hyvä vaalia.
Ritva Tanhuanpää, Lempäälä

 

Esko ja Raila Laitamaa, Lempäälä

Väkimäärästä näkee, että vanhakin kelpaa. On hyvä, että saadaan vähän säpinää kirkonkylälle ja ettei kaikki tapahtumat mene Ideaparkin suuntaan.
Esko ja Raila Laitamaa, Lempäälä

Lassi Lehtonen, Lempäälä

Markkinoiden perusidea kannattaa pitää samana, mutta jotain uutta kannattaa aina olla, jotta kävijöiden mielenkiinto säilyy.
Lassi Lehtonen, Lempäälä

Anni Järvinen, Lempäälä

Ei tarvitse uudistua. Viimeisestä käynnistäni markkinoilla on kauan ja ohjelma oli silloinkin samanlainen. Tällaisia markkinoiden kuuluukin olla.
Anni Järvinen, Lempäälä

 

 

 

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?