Lempääläinen fitness-urheilija otti SM- ja EM-kultaa ensimmäisissä kisoissaan

Lempääläinen Mila Äikäs voitti Espanjassa bikini fitnessin EM-kultaa juniorisarjassa. Kuva: Robin Karlevid, Karlevid Productions

Lempäääläinen Mila Äikäs, 19, on kolmen vuoden ajan treenannut määrätietoisesti bikini fitness -kilpailuihin. Ensimmäistä kertaa hän astui kisalavalle 6.–7. huhtikuuta Fitness Classic kilpailuissa, joissa hän voitti 160-senttisten sarjassa heti Suomen mestaruuskultaa. Voitto antoi hänelle mahdollisuuden osallistua Espanjan Santa Susannassa järjestettyihin lajin EM-kisoihin 3.–5. toukokuuta. Myös siellä hänet palkittiin sarjansa parhaana, mikä toi hänelle junioreiden Euroopan mestaruuden.

– Tuntuu uskomattomalta ja epätodelliselta, että ensimmäisellä kisakaudellani olen saavuttanut kaiken mistä olen 3 vuotta sitten vain haaveillut, mutta kovaa olen töitä tehnytkin ja nyt se palkittiin, Äikäs iloitsee.

Äikäs aloitti treenauksen lajiin kolme vuotta sitten. Salille hän meni isänsä kanssa kokeilemaan, mutta hurahti saliharjoitteluun välittömästi. Nopeasti kävi selväksi, että intoa ja halua riittää tavoitteelliseen fitness-harjoitteluun. Bikini fitness kilpailijalta haetaan lajimäärittelyn mukaan urheilullista, hyväkuntoista, naisellista vartaloa. Yksityiskohtina tarkkaillaan pakaralihan ja olkapäiden pyöreyttä sekä lihaksikkuutta. Kokonaisuus vaikuttaa myös tuomaripisteisiin.

Kaksi viimeistä vuotta hän on ollut Minna Pajulahden valmennuksessa tamperelaisessa Team Elite Academyssä, jonka riveissä hän kilpailee. Äikäs kehuu Pajulahden omistautumista valmennettaviensa eteen vuolaasti. Valmentaja tsemppaa ja kannustaa urheilijoita omistautuneesti. Pajulahden tiimistä on noussut pitkä rivi kansainvälisiä menestyjiä, nyt myös Mila Äikäs.

Ensikisojen voittoputki yllätti Äikkään itsensäkin. Vaikka treenaaminen oli kovaa ja tavoitteellista, ei mitään odotuksia ensimmäisistä kisoista ollut.

– En osannut oikein jännittääkään kisoja, kaikki oli niin uutta.

Kosmetologiksi vuosi sitten valmistunut Mila Äikäs asuu kissansa Nemon kanssa Lempäälässä. Kuva: Seppo Kummala

Kun hänet julistettiin voittajaksi ja Suomen mestariksi, olo oli lähinnä epätodellinen. Voitosta seurasi kisapaikka Euroopan mestaruuskisoihin Espanjaan. EM-kisoissa ikärajat olivat erilaiset, SM-kisoissa Äikäs osallistui avoimeen luokkaan, EM-kisoissa junioreihin.

– Reissu sujui todella hyvin, olimme matkalla Team Elite Academyn joukkueella, joten minun ei tarvinnut olla yksin. Tiimi kannusti ja hurrasi, kun minut palkittiin voittajana.

Voiton jälkeen olo oli varsin huojentunut. Tarkka kisadieetti SM-kisoihin alkoi jo 5. tammikuuta. Vaikka kaloreita tarkassa dieetissä oli päivittäin hyvin niukalti, Äikäs uroi kroppaansa kisakuntoon viisi kertaa viikossa salitreeneissä ja kuusi kertaa aerobisin harjoittein, lenkkeillen tai pyöräillen. SM-kisan voitto jatkoi dieettiä toukokuulle.

– Pidin yhden välipäivän dieetissä.

On helppo arvata, mitä voittaja teki EM-pokaalin kanssa lavalta päästyään:

– Itkin ja joukkuetoverit onnittelivat. Sitten söin pari irtokarkkia, jotka olin ostanut jo Suomesta mukaani.

Äikäs palasi maanantaina 6. toukokuuta Espanjasta. Helatorstaiviikon verran myös kisapaasto saa levähtää. Ei sen pidempää.

– Maanantaina alan jälleen treeniohjelman. Syksyllä aion osallistua lajin Pohjoismaiden mestaruuskisoihin. Jos voitan siellä, se antaa mahdollisuuden osallistua MM-kisoihin, jotka käydään joulukuussa Japanissa.

Mila Äikäs otti ensimmäisissä bikinifitness-kisoissaan Suomen mestaruuden, jonka turvin hän pääsi Euroopan mestaruuskisoihin, mistä myös tuli voitto. Kuva: Seppo Kummala