Juice was here

Omakohtaiset kokemukseni Juice Leskisestä ovat ohuehkot. Kerran ehdin Tampereella toimittajana ollessani miestä hänen elinaikanaan haastatella, olen istunut ehkä juuri hänen pulpetissaan lukion ekskursiolla 1970-luvun lopussa Tampereen Kieli-instituutissa ja melkein ollut hieman aiemmin hänen Coitus. Int. -bändinsä keikalla Forssan yhteiskoulussa. Viime aikoina olen lueskellut joululahjaksi saamaani mainiota Antti Heikkisen Juice-elämäkertaa Risainen elämä – Juice Leskinen 1950–2006 ja tuntuu kuin tuntisin miehen läpikotaisin. Suosittelen lukukokemusta.
Täysin uusi tieto itselleni oli Heikkisen välittämä tieto, että Juice kortteerasi hetken aikaa, parisen vuotta, Lempäälässä Kuljussa aloitettuaan englannin ja saksankielen opintonsa Tampereella syksyllä 1970.
Samoilta seuduilta Kuljusta rockmaailmaan ponnahtanut Kikka Laitinen vahvistaa tiedon: Juice muutti Honkaniementien loppupäähän vuokralaiseksi naapuritalon yläkertaan, johon tuolloin kymmenvuotiaalla Kirsi-Marja ”Kikka” Laitisella oli suora näköyhteys omasta huoneestaan.
Musiikkiuransa nelivuotiaana aloittanut Kikka Laitinen asui tuolloin perheineen Ahostenjärven rannan tuntumassa Honkaniementie 36:ssa. Juice asui naapuritalossa, jonka omisti puutarhaa ja kasvihuonetta elinkeinokseen pitänyt Aino Kuusa. Talot ovat edelleen pystyssä Honkaniemessä.
Rokkarin uralle lähtenyt ja tilausmusiikkia jo tovin aikaa tehnyt Kikka Laitinen sanoo Juicen olleen ensimmäinen innoittajansa, sillä hän sai jo tyttönä nähdä, kun Juice soitti kitaraa ja teki biisejä. Kikka rakastui Juicen musiikkiin heti, ja samalla tyttösen eteen avautui koko suomenkielisen rockin maailma.
Syksyllä 1972 Juice muutti paperinsa Tampereelle, jossa vaikutti koko loppuelämänsä. Tampereen kaupunki muistaa yhtä keskeisintä Manserockin vaikuttajaa muun muassa Juicen Tampere -raitilla nettisivuineen.
Kävelyreitiksi rakennetulla raitille on kymmenkunta kohdetta, joissa voi vierailla Kalevankankaan hautausmaalle haudatun Juicen jalanjäljissä – joko reaalimaailmassa tai sitten netin ihmeellisessä maailmassa. Kulkijaa opastetaan Juicelle tärkeisiin paikkoihin niin Tampereen ylioppilastaloon kuin ravintola Tillikkaankin entistä Leenaa ja Pekkaa unohtamatta. Juicen asuinpaikkoja Tampereen keskustassa on lueteltu seitsemän ja saman verran kaupunkikeskustan ulkopuolelta. Kuljun osoitetta ei mainita.
En ole ehdottamassa Juicen kunniaksi muistolaatan kiinnittämistä kuljulaisen omakotitalon seinään – siihen ensimmäisen opintotalven kortteeraus paikkakunnalla on ehkä liian lyhyt aika.
Sen sijaan vastaavanlaiselle kultturellille Lempäälä-raitille kävely- tai pyöräilyopastuksineen olisi ehkäpä tilausta. Kohteet eivät koskisi tietenkään pelkästään Juicea, vaikka Honkaniementie voisi yksi pysäkki ollakin. Veltto Virtanenkin on Kuljussa vaikuttanut ja Rauno Lehtinen. Keitähän muita muusikoita? Kaseva on ainakin treenaillut Lempäälässä ja Heikki Silvennoinen äänittänyt Vesilahdessa.
Siitä haastattelusta: toimittajapiireissä hankalan haastateltavan maineessa ollut Juice vastaili varsin avomielisesti, kun vuonna 1990 kyselin häneltä häntä vastaan nostetusta ja myöhemmin aiheettomaksi todetusta huumausainerikoksesta.
Onnekseen Juice ei ollut väitettyyn tapahtuma-aikaan edes maisemassa vaan maailmanympärimatkalla. Pehmeitä puhellut huumekauppias sai perättömästä lausumasta vankeustuomion, mutta Juice pohti ääneen, miten hänen olisi käynyt, ellei olisi tuolloin elämänsä matkalle lähtenyt. Hän puolestaan nosti syyteen valtiota vastaan, vaati korvauksia ja – voitti systeemin.