Katoamistemppu?

Kädet ovat kasvojen ohella yksi persoonallisin osamme. Kädet kertovat ihmisestä paljon. Pienen lapsen kädet ovat toisenlaiset kuin vanhuksen kädet – maatalon töitä tehneen kädet taas toisenlaiset kuin opettajan kädet. Joidenkin mielestä käsien uurteista voidaan katsoa tulevaisuuteen. Uskottavampaa on sanoa, että käsistä voidaan katsoa menneisyyteen. Käsiin piirtyy meidän historiamme. Käsillä me olemme kiinni elämässä ja työssä. Ja se jättää jälkensä käsiimme, yhtä hyvin kuin kätemme jättävät jälkensä siihen mihin ne koskevat.

Raamatussa kerrotaan kuinka kuoleman voittanut, ylösnoussut Jeesus tulee opetuslastensa luo. Hän näyttää heille kätensä. Jeesus näyttää kätensä siksi, että näemme niissä naulanjäljet. Myös Jeesuksen käsiin on piirtynyt hänen elämänsä historia. Juuri naulanjäljet antavat Jeesukselle valtuuden sanoa nuo merkitykselliset ja parantavat sanat: ”Rauha teille”. Sanat, joiden voimalla Jeesuksen kuolemasta järkyttyneet ja surusta sairaat opetuslapset saivat uuden rohkeuden. Raamattu ilmaisee asian sanomalla: ”Ilo valtasi opetuslapset, kun he näkivät Herran”.

Helatorstaina muistamme Ylösnousseen Jeesuksen paluuta taivaaseen. Miksi Jeesus katosi luotamme, jättikö hän meidät yksin? Lähtiessään hän lupasi Pyhän Henkensä turvaksi, lohdutukseksi ja johdattajaksi. Sanansa ja Henkensä kautta hän on meidän lähellämme. Meille hän antoi tehtävän, olla hänen käsinään tässä maailmassa. Toisin sanoen, hän tahtoo käyttää meitä, tavallisia, vajavaisia, monessa puutteellisia ihmisisä rakkautensa välikappaleina.

Tänäänkin meidän keskellämme, Jumala toimii, puhuu, tekee ihmeellisiä asioita. On mahtavaa, että hän tahtoo antaa siunauksensa jokaiselle ihmiselle. Jumala ei siunaa vain hyviä ja onnistuneita, vaan hän tahtoo siunata ihan jokaista. Jumala haluaa olla kanssamme työpaikalla, bussipysäkillä, jääkiekkopelissä, koulussa, missä ikinä kuljemmekin. Meidän tehtävämme on olla ihmisiä – ei enempää, eikä vähempää. Olla aidosti oma itsemme ja turvata Jumalaan. Luottaa siihen, että hän vaikuttaa meissä ja tahtoo kauttamme siunata myös muita.

Matti Vehviläinen