Leivo juhannukseksi helppo ja raikas mansikkakakku. Marengin voi valmistaa ilman kananmunaa aquafabasta, eli säilykekikherneiden liemestä.
Pohja
150 g huoneenlämpöistä leivontamargariinia
1 dl ruskeaa sokeria
2 dl soijajugurttia
2 dl vehnäjauhoa
1 tl leivinjauhetta
Marenki
1,5 dl aquafabaa eli säilykekikherneiden lientä (esim. 1 tölkki Gogreenin tai Pirkan kikherneitä)
2,5 dl sokeria
1 rkl sitruunamehua
1 tl vaniljasokeria
Täyte
mansikoita
muita marjoja tai hedelmiä, esimerkiksi lakkoja, vadelmia tai banaania
2 dl soijavispikermaa
1 tl vaniljasokeria
Vatkaa margariini ja sokeri vaahdoksi. Mittaa joukkoon jugurtti. Sekoita kuivat aineet keskenään, ja lisää ne taikinaan. Levitä piirakkavuoan pohjalle leivinpaperi ja voitele reunat margariinilla. Esipaista kakkupohjaa 180 asteessa 10 minuuttia.
Valmista seuraavaksi marenki. Varmista, että välineet ovat kuivia ja rasvattomia.
Valuta kikherneiden neste siivilän läpi kulhoon. Lisää sokerit ja sitruunamehu. Vaahdota seosta sähkövatkaimen suurimmalla teholla. Marenki on valmista, kun kulhon voi kääntää väärinpäin ja marenki pysyy astian pohjalla. Aquafaba-marengin vatkaamisessa voi mennä jopa 10 minuuttia, joten ole kärsivällinen. Jos seos ei jähmety, lisää sokeria.
Levitä marenki esikypsennetyn kakkupohjan päälle. Paista 180 asteessa noin 15 minuuttia, eli kunnes marenki on kauniin kullanruskea.
Pilko mansikat ja muut marjat tai hedelmät paloiksi, ja sekoita ne keskenään. Makeuta halutessasi sokerilla. Asettele täyte jäähtyneen pohjan päälle.
Vatkaa kerma valmiiksi. Saat vaahdosta kesäisen vaaleanpunaisen tiputtamalla joukkoon hieman mansikoiden mehua. Levitä kerma täytteen päälle. Koristele kakku marjoilla.
Vinkki: Ylijääneistä kikherneistä voi tehdä esimerkiksi hummustahnaa tai falafel-pyöryköitä.