Jouluiloa ja jalkapalloa Suomesta Kiinaan

Jalkapallojoukkue FC Santa Claus ja maskottina toiminut joulupukki olivat Kiinassa haluttua saalista yhteiskuviin. Lempääläinen Joonas Haapasaari on kuvassa kolmas oikealta. Kuva: Joonas Haapasaaren kotialbumi.

Lempääläinen jalkapallomaalivahti Joonas Haapasaari oli jouluviikolla osa suurta ilmiötä. Rovaniemeltä tuleva, suomalainen jalkapallojoukkue FC Santa Claus oli ennen vuodenvaihdetta hyväntekeväisyysvierailulla Kiinassa.

Rovaniemellä liikunnanohjaajaksi opiskeleva Haapasaari joukkuekavereineen saivat kiinalaiset sekaisin vierailullaan, ja samalla Kiinassa opittiin mistä joulupukki on kotoisin: Suomesta tietenkin.

Mitä ihmettä suomalainen jalkapallojoukkue ja LeKi-kasvatti tekivät Kiinassa?

– Joukkueemme nimi on suomeksi FC Joulupukki, ja olemme sitä kautta saaneet ison sponsorin Kiinasta. Pääsponsorimme halusi meidät Kiinaan tuomaan joulumieltä paikallisille sekä tekemään Suomea tunnetummaksi Kiinassa, Haapasaari kertoo.

– Itse olen opiskellut Rovaniemellä nyt kolme ja puoli vuotta ja pelannut FC Santa Clausissa talvisin. Joukkue pelaa ensi kaudella Kolmosdivisioonassa. Nyt olen ollut koko kauden joukkueen mukana ja pääsin mukaan ikimuistoiselle reissulle.

Haapasaari ja joukkue viettivät Kiinassa reilun viikon. Takaisin Suomessa Haapasaari oli joulukuun 27. päivä. Joukkue kävi ensin Guangzhoun kaupungissa pelaamassa ystävyysotteluita. Sen jälkeen matka jatkui Pekingiin. Myös nähtävyydet, kuten Kiinan muuri tulivat tutuiksi.

– Pekingissä kävimme viemässä joulutervehdyksen paikalliseen yleisradioon ja jouluaattona tutustuimme paikalliseen kouluun.

– Reissun päätapahtumana oli jouluaattoillalla isolla stadionilla järjestetyt hyväntekeväisyysottelut. Tapahtumassa pelasimme pienpelejä yleisön, Kiinan palloliiton, paikallisten jalkapallokommentaattorien sekä pääsponsorimme liikekumppaneiden joukkueita vastaan, Haapasaari luettelee.

Poseeraus tuli tutuksi

Kiina ei ole tunnettu jalkapallokulttuuristaan, mutta viime vuosina jalkapalloon on alettu panostamaan. Maan jalkapalloliigassa on nyt meneillään trendi, että Euroopan huippupelaajia houkutellaan ison palkkakuitin perässä Kiinaan.

– Paikallinen jalkapallokulttuuri jäi varsinkin Pekingissä kysymysmerkiksi, sillä paikallista urheilua hallitsivat pingis ja koripallo, Haapasaari muistelee.

Suomalainen divarijoukkue sai matkallaan osakseen laajaa kiinnostusta. Yhdistelmä joulupukki ja eksoottinen jalkapallojoukkue olivat kiinalaisille uusi ja erikoinen kokemus.

– Reissu oli aivan mahtava. Parhaiten mieleen jäi, kuinka paikalliset lapset ja aikuiset innostuivat meistä.  He olivat aivan haltioissaan. Erityisesti mukanamme ollut joulupukki oli kovin suosittu, mutta myös itse sai olla kuvauksellinen ja hymyillä kameralle kerran jos toisenkin.

27-vuotias  Haapasaari on pelannut isoimman osan urastaan LeKi-futiksen maalilla. Myös Sääksjärven Loiskeessa hän on tehnyt muutaman visiitin. Muutama vuosi sitten Haapasaari pääsi jopa veikkausliigajoukkue RoPSin harjoitusrinkiin.

– Onhan sitä vähän kaikenlaista tullut nähtyä jalkapallon parissa, mutta Kiinan reissu oli ihan absurdi juttu.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?