Hakkarin metsät täyttyivät frisbeegolffareista suuren turnauksen muodossa.

Frisbeegolfin suosion kasvulle ei näy loppua

LeKin frisbeegolfjaoston puheenjohtaja Antti Tuomi uskoo lajinsa olympiamahdollisuuksiin normaalin golfin esimerkkiä seuraten. Kuva: Antti Raunio

Syyskuisena sunnuntaina lähes sata frisbeegolffaria matkasi Hakkarin radalle. Lempäälän Kisan frisbeegolfjaoston järjestämä Autumn Open -turnaus keräsi kasapäin kisailijoita päättämään kesäkautensa. Suosio oli niin suurta, että alkuperäistä osanottajamäärää jouduttiin nostamaan.

– Tarkoitus oli ottaa 72 kilpailijaa, mutta halukkaita oli niin paljon, että saimme peräti 90 fribailijaa paikalle, iloitsi kilpailun johtaja Antti Tuomi, joka on myös frisbeegolfjaoston puheenjohtaja.

Lauantaina 16.9. Hakkarissa pidettiin parikisa, ja viikonloppu huipentui sunnuntain yksilökilpailuun. Liiton alainen kilpailu oli suuri voimannäyte pieneltä jaostolta. Tuomen mukaan se oli vuoden päätapahtuma – viikon aikana järjestelyihin meni aikaa noin 40 tuntia.

Hakkarissa oleva yhdeksän väylän frisbeegolfrata oli saanut päivitystä, kun yhtä kisaa varten metsiin oli rakennettu peräti 18 väylän mittainen kierros.

– Hyödynsin radan suunnittelussa toki olemassa olevia väyliä. Kunnalta saimme luvan sulkea alueen. Kaikkiaan Hakkari on loistava paikka isompien frisbeegolftapahtumien järjestämiselle, kisaradan suunnittelusta vastannut Tuomi kertoi.

Matala aloittamiskynnys helpottaa

Frisbeegolf on ollut viime vuosien trendilaji Suomessa, eikä kasvulle näy loppua. Uusia ratoja pystytetään koko ajan ja rakennuskustannukst ovat melko matalat. Lempäälässä on jopa kolme rataa: Hakkari, Tutkatalo ja uusimpana Mäyriä. Myöskään kiekot eivät paljoa maksa, joten aloittamiskynnys on matala.

– Laji sopii suurelle ikähaitarille ja kaikenlaisille liikkujille. Kun koreja näkyy puistoissa ja metsien reunoilla, ihmiset kiinnostuvat ja lähtevät kokeilemaan, Tuomi perusteli lajin laajan suosion tekijöitä.

Seuraavaksi kasvun ulottuvuudeksi Tuomi mainitsee maksullisten ratojen syntymisen ja ammattimaisten pelaajien määrän lisääntymisen.

– Etenkin nuoria aikuisia on lajin parissa. Hakkarin kisassa oli heittäjiä  ikähaarukalla 15:stä 50:een vuoteen. Naisten määrä kasvaa koko ajan, kuten myös iäkkäämpien harrastajien osuus.

Yhdysvalloista saapunut frisbeegolf on Suomessa kovassa huudossa myös euroopanlaajuisesti katsottuna. Tuomi arvioi, että Suomessa on eniten ratoja koko Euroopasta. Lajilla on myös omia arvokisoja, EM-kilpailut käytiin viimeksi juuri Suomessa. Mutta entä olympiaunelma?

– No, ehkä noin kahdenkymmenen vuoden päästä, Tuomi summasi pitkän pohdinnan jälkeen.

Ennen kilpailua lämmittelykorilla oli vilinää ja ilma puttereista sakeana. Kuva: Antti Raunio

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?