Sääksjärvi-Hervanta -bussiyhteys myötätuulessa

Kuntalaisaloitteen Sääksjärvi-Hervannan bussiyhteydestä voi käydä allekirjoittamassa netissä. Kuva: Tanja Meronen

Joukkoliikenneyhteyttä välille Sääksjärvi-Hervanta kulkien Ruskontietä pitkin on odotettu kauan. Kyseisen poikittaisyhteyden toteuttaminen on hyväksytty osaksi Tampereen joukkoliikenteen palvelutasomäärittelyä 2018–21.

Toteutuksen nopeuttamiseksi, alkavaksi jo syksystä 2018, on perustettu kuntalaisadressi. Sen voi käydä allekirjoittamassa kuntalaisaloite.fi -sivustolla.

Nykyiset bussien vaihtoyhteydet Sääksjärveltä Hervantaan kulkevat Tampereen keskustan tai Lahdesjärven sekä Vuoreksen kautta kestäen nopeimmillaan kolme varttia. Suora yhteys Sääksjärveltä Hervantaan Ruskontietä pitkin voisi kulkea arviolta vartissa.

Tämän suoran yhteyden tarve on kasvanut nopeasti väestönkasvun myötä. Hervantaan ja Vuorekseen tulee jatkuvasti lisää työpaikkoja sekä kouluja. Lempäälästä käy paljon asukkaita Taysissa töissä sekä potilaina, siksi kätevä lisäjatkoyhteys Hervannasta Taysiin olisi myös tarpeellinen.

Valkeakoskelaisiakin kulkee Hervannassa töissä ja koulussa kulkien Lempäälän kautta. Lempäälän toisen asteen koulutustarjonta on kasvanut ja sen myötä tarve päästä Lempäälän suuntaan töihin ja opiskelemaan.

Suora bussiyhteys mahdollistaisi ihmisille nykyistä vapaamman työpaikkojen ja koulujen valinnan, kuten myös asuinpaikan valinnan alueella.

Yksityisautoilu Ruskontiellä on asukkaiden mukaan erityisen vilkasta arkena aamuisin sekä iltapäivisin. Alueen nuoret ovat hankkineet mopoautoja pelkästään siksi, että pääsevät kulkemaan kodin ja koulun välisiä matkojaan kohtuullisessa ajassa. Bussiyhteyden myötä Ruskontien liikenne vähenisi.

Lempäälän kunnan suunnittelupäällikkö Timo Nevalan mukaan kunta on hyväksynyt Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan esityksen nelivuotisesta palvelutasomäärittelystä.

– Joukkoliikennetoimistoa on nyt pökittävä eteenpäin, että tekevät tarvittavat suunnitelmat linjasta nopeasti. Tämän jälkeen saamme sieltä esityksen Lempäälän kunnan osuudeksi linjan rahoittamiseksi, kuvailee prosessia Timo Nevala.

Lempääläinen kunnanvaltuutettu Kari Virtanen (sd.) on ajanut linjan toteutumista Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnassa.

Virtasen käsityksen mukaan joukkoliikennetoimiston viranhaltijoilla on valmius suunnitella ko. bussireittiä niin, että liikennöinti olisi mahdollista aloittaa jo tulevana syksynä. Se edellyttää Lempäälän kunnan nopeaa kannanottoa siihen, onko kunta mukana rahoittamassa ko. bussilinjaa jo vuoden 2018 elokuusta vuoden loppuun.

Joukkoliikennetoimisto tekee tarkemman suunnitelman sekä talousarvion linjan toteuttamiseksi.

– Määrä kuntalaisaloitteen allekirjoittaneista voisi kyllä antaa jonkinlaista arviota käyttäjämääristä, joita linjalle olisi odotettavissa, pohtii Virtanen.

– Joukkoliikennelautakunnan seuraava kokous on tammikuun lopulla, jossa päätetään talvikauden 2018 uusista linjoista, kertoo Tampereen kaupungin joukkoliikenneinsinööri Riikka Salkonen. Hänen mukaansa teoriassa on mahdollista, että Sääksjärvi-Hervanta -yhteys saataisiin kulkemaan jo ensi syksynä.

Linjan nopea toteutuminen kuitenkin vaatii, että jokainen prosessin osapuoli on aktiivinen ja vie asiaa dynaamisesti kohti maalia.

 

Teksti: Tanja Meronen

 

Bussiyhteys välille Sääksjärvi-Hervanta

 

Tämä kuntalaisaloite on laadittu ja lähetetty hyväksyttäväksi kuntalaisaloite.fi -sivustolle 21.12.2017:

”Me allekirjoittaneet odotamme mahdollisimman nopeasti toteutettavaa bussilinjaa välille (Lempäälä)- Sääksjärvi-Vuores-Hervanta-(TAYS), Ruskontietä pitkin.

Tarve bussiyhteydelle on jo syksystä 2018 ja se on erityisen suuri työmatka- sekä koululiikenteen osalta.

Minä tai tuntemani läheiseni olemme potentiaalisia linjan käyttäjiä.”

Kommentit (6)

  1. Raine Lakkala

    Sääksjärveltä linjan pitäisi jatkua ainakin Ideaparkille asti – mieluummin siitäkin edelleen Lempäälän keskustan ja Virta-kampuksen kautta Laasonporttiin, jolloin linja 50B voitaisiin jättää pois. Ideaparkin bussiyhteydet ovat tällä hetkellä surkeat juuri Hervannasta, Vuoreksesta, Sääksjärveltä ja Kuljusta, joista olisi hyvin luontevaa asioida Ideaparkissa bussilla. Lisäksi yhdellä vaihdolla pääsisi näppärästi Ideaparkiin esim. linjojen 5, 26 ja 50 varrelta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?