Lapset ja nuoret juoksivat lastensairaalan hyväksi. Lempäälän kouluilla oli 11. toukokuuta hyväntekeväisyystempaus.

Tossua toisen eteen ja 30 482 euroa lastensairaalalle

Hakkarin koulun lähimaastossa juostiin hyvän asian puolesta. Kuva: Katariina Rannaste

Ilmassa on suuren urheilujuhlan tuntua. Kello perjantaiaamuna 11. toukokuuta osoittaa yhdeksää, ja noin 300 Hakkarin koululaista painelee pururadalle. Innokkaimmat pyrähtävät juoksuun.

Pian käy selväksi, että osa nuorista ottaa Tampereen uuden lastensairaalan hyväksi varoja keräävän juoksutapahtuman tosissaan. 7D-luokan Siiri Seva ja Disa Huntus ovat ottaneet tavoitteekseen juosta tunnin aikana 10 kierrosta, siis noin 10 kilometriä. Tyttöjen luokka on muutenkin liikuntaan orientoitunut, ja onpa luokanvalvoja, liikunnanopettaja Lotta Pietiläkin mukana juoksemassa.

Rita Jokinen ja Kristiina Laitinen osallistuivat hyväntekeväisyysjuoksuun mielellään. Kuva: Katariina Rannaste

– Leimalappuun mahtuu 15 leimaa. Jos juoksee 15 kierrosta eli 15 kilometriä tunnissa, niin se on aika hyvä suoritus, Pietilä arvioi.

– Moni koululaisista varmaan kävelee, mutta tunnissa ehtii hyvän matkan kävelläkin, kannustaa hän.

Jokaisen kuljetun kierroksen jälkeen oppilaat saavat leiman paperiin. Tunnin päästä leimat lasketaan, ja mitä enemmän leimoja on kertynyt ja mitä enemmän sponsoreita nuoret ovat suoritukselleen etukäteen hankkineet, sitä enemmän rahaa tulee hyväntekeväisyyteen.

Kolmannella kierroksella osaa nuorista alkaa kaiketi väsyttää ja muutamat ihan istahtavat huilaamaan.

– Pojat, treenatkaa vähän armeijaa varten, ohikulkeva koulunkäyntiavustaja Sanna Hovi huikkaa iloisesti.

Uupumus iskee myöhemmin reitillä muillekin, tällä kertaa tsemppaus tulee muilta koululaisilta.

– Jaksaa jaksaa, kirittävät kanssakävelijät reitin varrelle istumaan jääneelle, viiden nuoren miehen porukalle.

7D-luokan Leevi Paukkuri ei sen sijaan ole tullut istuskelemaan.

Hyvä suoritus. Leevi Paukkuri juoksi tunnissa noin 12 kilometriä. Kuva: Katariina Rannaste

– Ylämäki vähän hyydyttää, Leevi huikkaa viidennettä kierrosta juostessaan.

Kuudes kierros saa huolestuttavan käänteen.

– Nyt alkaa jalkoja hapottaa, Leevi arvioi.

Kuinkahan tässä vielä käy? Mutta Leevi vain juoksee ja kierroksia kertyy. Kun kello alkaa lähestyä kymmentä, Leevi istahtaa hiekkakentän reunaan vetämään henkeä. Monelle homma on tällä taputeltu, aikaa kun on jäljellä enää kaksi ja puoli minuuttia, mutta sitten kaveri huikkaa, että lähdetäänkö vielä kierrokselle.

– Joo, huutaa Leevi, ja eikun menoksi.

Pojat ehtivät juosta 12 kierrosta tunnin aikana. Sen jälkeen on aika puhki.

– Juoksin pääosan matkasta, mutta jossain kohtaa oli pakko hölkätä. Maitohapotkin tuntui, mutta sisulla mentiin, salibandyä ja motocrossia harrastava Leevi Paukkuri toteaa.

Siiri Seva ja Disa Huntus tekivät hyvän suorituksen hekin.

– Hyvältä tuntuu, mutta harmittaa, kun emme aivan saavuttaneet tavoitetta. Tulos jäi yhdeksään kierrokseen, kun jouduimme täyttämään vesipullon kesken kaiken, Siiri ja Disa kertovat.

– Sen jälkeen oli hieman vaikeuksia saada rytmistä kiinni, mutta loppua kohden askel jälleen keveni.

Perjantaiaamun ensimmäisen juoksu-urakan hoitivat Hakkarin 7.-luokkalaiset ja puolet 8.-luokkalaisista. Myöhemmin juoksivat 9.-luokkalaiset ja puolet 8.-luokkalaisista. Kaikkiaan Hakkarin maastoissa oli noin 600 hyväntekijää.

 

 

 

Mistä oli kyse?

Lempäälässä järjestettiin kouluille juoksutapahtuma helatorstain jälkeisenä perjantaina 11.5. Tapahtumaan osallistuivat Lempäälän Sääksjärven, Hakkarin, Moision, Kuljun, Kelhon ja Lastusen koulut sekä lukio. Yhteensä oppilaita oli tapahtumassa mukana noin 3 000.

Lempäälän koulut keräsivät yhteensä 30 482 euroa tulevalle lastensairaalalle.

Ideana oli, että oppilaat hankkivat itselleen ”sponsorit”, jotka tukivat rahallisesti oppilaan kävelemää tai juoksemaa matkaa. Oppilaat kiersivät tunnin ajan kilometrin mittaista rataa mahdollisimman monta kertaa ja saivat jokaisesta kiertämästään kierroksesta sponsorin lupaaman summan hyväntekeväisyyskassaan.

Koulut osallistuivat hyvän tekemiseen juosten, kun taas Lempäälän lukio toteutti tempauksen hieman eri tavalla. 1. vuosikurssin opiskelijat organisoivat Laita hyvä kiertämään -päivän, jonka puitteissa opiskelijat tekivät arjen tekoja lähimmäisilleen pientä maksua vastaan.

Tempauksen alullepanija oli Sääksjärven koulun liikunnanopettaja Tapio Pietilä, joka organisoi vastaavan tapahtuman entisessä koulussaan Vantaan Korsossa vuonna 2014. Tuolloin rahaa kerättiin Helsingin lastensairaalan hyväksi ja konsepti osoittautui toimivaksi.

8A:n luokanvalvoja ja äidinkielen opettaja Henriikka Byckling oli reitillä valvojana, mutta otti myös osaa hyväntekeväisyyteen. Hän juoksi yhdeksän kierrosta.– Mikä parempaa kuin että omalla työajalla voi tehdä hyväntekeväisyyttä ja samalla treenin? Kuva: Katariina Rannaste

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.