Cecilia Erikssonia, 16, kiinnostaa poliittinen ura – Työssäoppimisjakso eduskunnassa

Erilainen harjoittelujakso vei Cecilia Erikssonin eduskuntaan. Kuva: Birgitta Myllymäki

Hakkarin koulua käyvä Cecilia Eriksson, 16, haki tänä keväänä työssäoppimisjaksoille paikkoihin, jotka eivät ole tavallisimmasta päästä.

Hän oli huhtikuussa yhden viikon harjoittelussa Lempäälän R-kioskilla, seuraavan valtakunnan politiikan ytimessä, eduskunnassa, ja kolmannen Puolustusvoimilla.

– Viikot olivat työnkuvaltaan hyvin erilaisia, hän toteaa.

Eriksson käy Hakkarin yläkoulua jopo- eli joustavan perusopetuksen luokalla. Jopo-luokalla on tet-harjoittelun sijasta työssäoppimisjakso, lyhenteeltään top-jakso, ja se on tavallista työelämään tutustumisjaksoa pidempi tai niitä voi olla useampia peräkkäin.

– Olen ollut jopo-opetukseen tyytyväinen, sillä annamme näyttöjä osaamisestamme muutenkin kuin kokeita tekemällä ja keskustelemme paljon, hän kertoo.

 

Yhteiskunnalliset asiat kiinnostavat Cecilia Erikssonia. Hän vaikuttaa tällä hetkellä jäsenenä Lempäälän ja Pirkanmaan hyvinvointialueen nuorisovaltuustoissa. Hän on myös nuorisovaltuuston edustajana Lempäälän yhdyskuntalautakunnassa.

– Eduskunnan keksin top-paikaksi siitä, että minua kiinnostaa politiikka. Kansanedustajan työ, miksei ministerinkin työ, olisi hienoa, hän sanoo.

Eriksson pääsi kansanedustaja Pauli Kiurun (kok.) vieraana seuraamaan täysistuntoja ja kyselytunteja.

– Sain kuulla myös kaikenlaista nippelitietoa eduskuntatalosta ja pääsin juttelemaan kansanedustajien ja ministereiden kanssa. Sofia Virta (vihr.) teki suoruudellaan ja ytimekkyydellään vaikutuksen, Eriksson kertoo.

Puolustusvoimiin hän hakeutui harjoitteluun, sillä tavoitteena on hakea lukion jälkeen inttiin.

– Olen aina halunnut suorittaa asepalveluksen, Eriksson selvittää.

Cecilia Eriksson haluaa vaikuttaa. Hän on muun muassa Lempäälän nuorisovaltuuston jäsen. Eriksson myös pelaa lentopalloa Lempo-Volleyn A- ja B-junioreissa. Kuva: Katariina Rannaste

Suunnitelmat vaikuttavat harvinaisen selviltä, mutta Cecilia Eriksson toteaa, että tärkeää on myös elää hetkessä. Jos elämässä tulee jotain muuta eteen, niin ei sekään hänestä huono asia ole.

– Nämä ovat tämänhetkisiä unelmiani, joista olen saanut kuulla vähättelyä. Siksi haluan osoittaa, että pystyn tähän, hän sanoo.

Unelmansa eteen Eriksson tekee pohjatöitä jo nyt. Hän on hakenut Tampereen lyseon lukion yhteiskuntatiedelinjalle, ja toivoo voivansa jatkaa nuorisovaltuustossa.

– Täytettyäni 18 vuotta aion olla ehdolla kunnallisvaaleissa, hän sanoo.

– Pidän kuntapolitiikkaa tärkeänä, sillä siinä voi yrittää vaikuttaa itselle tärkeisiin asioihin. Tehtävä pitää tietyllä tavalla kantaa, ja hoitaa asiat hyvin.

Eriksson kertoo, että hänelle tärkeää on tasa-arvon ja hyvinvoinnin edistäminen, ja että nuorilla olisi samat mahdollisuudet pärjätä elämässä. Kaikki eivät lähde samalta viivalta.

– Lukioon hakeutumista voi rajoittaa esimerkiksi uusi ikämaksu, hän tuo esiin.

Hallituksen kevään kehysriihessä päättämien linjausten mukaan ylioppilaskirjoituksista ja oppimateriaaleista tulee maksullista sen kalenterivuoden jälkeen, jolloin opiskelija on täyttänyt 18 vuotta. Nykyisellään ikäraja on 20 vuotta.

– Myös nuorten mielenterveyspalvelut ovat surkeassa jamassa. On väärin, että Suomella on varaa Turun tunnin junaan, muttei nuorten mielenterveyden edistämiseen, hän kummeksuu.

– Tällaisiin asioihin on saatava muutos, Eriksson sanoo.