Lempäälän  jalkapallo siirtyi vajaa vuosi sitten hallikauteen

 

Jalkapallon harrastajamäärät ovat Petri Mäkisen mukaan niin huikeat, että jalkapallohalleja tarvitaan alueelle lisää. Pikku-Vaparihallin lisäksi mies havittelee isompaa monitoimihallia Hakkarin-Moision alueelle. Kuva: Erkki Koivisto

Lattian päällystäminen tekonurmella vaati rakennusluvan. Lempäälän Monitoimihalli Oy:n hallituksen puheenjohtaja, LeKi-futis Lempäälän Palloseura ry:n puheenjohtaja Petri Mäkinen yllättyi siitä byrokratian määrästä, mikä edelsi vanhan teollisuushallin muuttamista jalkapallohalliksi.

 

Lempääläläinen jalkapallo siirtyi vuonna 2018 hallikauteen. Miten sen jälkeen on mennyt, kun vuosi sitten talkoiltiin ahkerasti, hallikausi alkoi huhtikuussa ja avajaisia vietettiin elokuun lopulla?

– Lempäälän Monitoimihalli Oy:n perustaman Pikku-Vaparihallin ensimmäinen vajaa toimintakausi on osoittanut hallin todellisen tarpeellisuuden. Alkuvaikeuksien tai oikeastaan byrokratian jälkeen lempääläiset seurat, LeKi-futis ja Loiske, ovat päässeet harjoittelemaan tavoitteiden mukaisesti loistavissa olosuhteissa ja myös järkeviin kellonaikoihin sekä kohtuullisin kustannuksin. Kiirettä on pitänyt jopa niin paljon, että hallin avajaiset on vielä pitämättä, mutta eiköhän ne järjestetä yhdessä LeKi-futiksen kymmenvuotisjuhlien kanssa vielä tämän vuoden aikana.

 

Vuokrahalli sijaitsee Sääksjärvellä Aittomäentiellä entisessä teollisuushallissa. Kuinka helppoa oli saada lupa käyttötarkoituksen muutokselle?

– Teollisuushallin muuttamisessa urheilukäyttöön oli omat haasteensa. Käyttötarkoituksen muutosluvan saamiseksi jouduimme digitoimaan kaikki hallin vanhat piirustukset, etsimään suunnittelusta vastaavan arkkitehdin sekä tietysti kuulemaan kaikki naapurit. Näiden tehtävien maaliin viemisessä oli omat ajalliset haasteensa.  Onneksi Lahtisen Kati tarjoutui avuksemme ja kun hänellä vielä oli olemassa kaikki tarvittavat tutkinnot ja luvat, pahimmat ongelmat oli voitettu. Loppujen lopuksi kaikki meni kohtalaisen mukavasti. Pyysimme eri viranomaisilta etukäteisneuvoja muutokseen liittyvistä vaatimuksista ja kun huomioimme ne ja saatuamme kaikki materiaalit, loppu sujui hyvin. Pienenä yllätyksenä meille tuli kuitenkin vaatimus rakennusluvasta. Tuntui vähän oudolta, että lattian pinnoitteen, tekonurmen, lisääminen betonin päälle

Pikku-Vapåarihallissa on muun muassa LeKi-futis Lempäälän Palloseuran toimistotilat. Kuva: Erkki Koivisto

vaatisi ko. luvan. Mutta vaatimus mikä vaatimus, ja taas tartuttiin toimeen ja joulukuussa 2018 kaikki lupa-

asiat oli saatu päätökseen ja hallin varsinainen käyttö saattoi alkaa.

– Kokonaisuudessaan tähän byrokratiaan vierähti aikaa yli yhdeksän kuukautta.

– Kapuloita rattaisiin tuli vielä Lempäälän kunnalta. Saimme tiedon, että kunnan talveksi tarjoamista liikuntasali- ja hallivuoroissa oli LeKi-futikselta vähennetty 40 %!  Tietysti kun pula talven harjoitustiloista oli jo muutenkin huutava, alkoi tilanne olla kriittinen. Mutta onneksi halli saatiin täyteen käyttöön loppuvuodesta 2018.

 

Halli tehtiin palvelemaan paikallisia jalkapallon pelaajia. Onko tavoite täyttynyt?

– Hallin käyttöaste on hyvä, noin 50 tuntia viikossa. Kaikki arkipäivävuorot talvikaudella kello 15.30–22.00 on myyty. Turnauksia hallissa on ollut lähes joka viikonloppu. Vakiovuoroja käyttäviä seuroja Leki-futiksen ja Loiskeen lisäksi on toistakymmentä ympäri Pirkanmaata mm. Hämeenkyröstä, Akaasta, Valkeakoskelta sekä Tampereelta. Turnauksissa on ollut joukkueita mm. Helsingistä, Turusta ja Jyväskylästä

Tällä numerolla eivät enää muut pelaa. LeKi-futiksen puheenjohtajaa on muistettu omalla pelinumerolla varustetulla paidalla. Kuva: Erkki Koivisto

Kesäkäyttö on oma haasteensa, mutta Hakkarin urheilukentän remontti ja sitä myöten hirvittävä kenttäpula tuo jalkapalloilijoita myös kesällä halliin.

Tyky-toimintaa ollaan virittelemässä ja ensimmäiset yrityksetkin ovat löytäneet hallin. Viikolla 10. kaksi yritystä Ylöjärveltä tulee ohjattuun pelitapahtumaan. Tapahtuma järjestetään yhteistyössä LeKi-futiksen kanssa.

– Muutakin toimintaa hallissa on ollut. Esimerkiksi liikunnallisia lasten syntymäpäiviä on siellä vietetty useita. Myös omatoimiharjoitteluun on varattu omat päivittäiset vuoronsa. Sääksjärven yhtenäiskoulu on saanut hallista apua talven liikuntatila pulaansa.Vapaita vuoroja on vielä tarjolla jonkin verran lähinnä aamuisin ja päivisin kello 8.00–15.30 ja viikonloppuisin. Näitä vuoroja voi tiedustella Lempäälän Monitoimihallista allekirjoittaneelta.

 

Pikku-Vaparihallissa on 25 x 50 merin kokoinen tekonurmialue, satakunta neliötä lämmittelytilaa ja runsaasti, noin 50 parkkipaikkaa, Saako Lempäälä joskus vielä ”Iso-Vaparihallinkin”?

– Tavoitteenamme on saada Pikku-Vaparihallin lisäksi Lempäälään täysimittainen monitoimihalli, Vaparihalli. Harrastajamäärät ovat huikeita. Lempäälän kunnassa on noin 900 jalkapallon harrastajaa ja myös muut seurat ympäri Pirkanmaata huutavat olosuhteisiinsa apua. Ne eivät kerta kaikkiaan ole riittäviä lajin kehittämiselle. Vaparihallin olisi tarkoitus olla monitoimihalli, jossa voi harrastaa myös muita palloilulajeja. Toivomme edelleen, että sen voisi sijoittaa Hakkari-Moision alueelle, jolloin se palvelisi myös alueiden kouluja ja päiväkoteja.

 

Mitä hallissa tapahtuu seuraavaksi, onko turnauksia tulossa?

– Kevään aikana hallissa on useita eri ikäluokkien ja seurojen järjestämiä turnauksia. Lisäksi lanseeraamme kevään aikana aivan uuden jalkapallotapahtuman. Tästä ja muusta toiminnasta kerromme lisää myöhemmin.

– Lempäälän Monitoimihalli osallistuu Piippo-keskuksessa järjestettäviin Lempäälän Hankintamessuille 21. helmikuuta. Siellä kerromme lisää toiminnastamme. Tervetuloa juttelemaan.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.