Golf-kierroksen taika piilee koukutuksen tunteessa, kun aina voi yrittää uudestaan ja parantaa – eliittileima on karissut pois lajista, vaikka tiukka etiketti täytyy yhä osata kentälle lähtiessä

Hiisi-Golfin Farmi-kentän juhannuskisa oli koonnut golffarit koolle juhannusaattona. Kuvassa lyö Jukka Verho. Kuva: Antti Raunio

Juhannus ja golfkilpailut aurinkoisessa kelissä ilman pilven hattaraa – voiko parempaa tapaa olla toivottaa kesäpäivä tervetulleeksi? Ei ole, jos kysyy golffarilta. Hiisi-Golfin perinteinen juhannuskilpailu juhannusaattona oli kerännyt kentän täyteen, 60 pelaajaa, ja osa halukkaista jäi ilman pelipaikkaa.

Rento juhannuksen aloitus ja uusittu 9-väylä olivat houkutelleet paikalliset reikäpelin ystävät sankoin joukoin Hiisi-Golfin Farmi-kentälle.

Golfin vanha leima pitää lajia enemmän eliitin harrastuksena, ja etenkin jääkiekkoilijat ovat tunnettuja kesägolffareita. Hiisi-Golfin juhannuskisassa kuitenkin kenttää kiertävät monen ikäiset ja -oloiset pelaajat.

– Ei kyllä enää ole sellaista rikkaiden leimaa. Täällä käy ihan normikavereita. Tietty golfetiketti ja sääntökirja tulee kuitenkin ymmärtää, ennen kuin lähtee isolle kentälle pelaamaan, ettei nolaa itseään, Hiisi-Golfin yrittäjä Eeva Isotalo pohtii.

Millainen golfetiketti sitten on nykypäivänä? Isotalon mukaan se ei ole tarkkoja pukeutumiskoodia tai -käytöstä, vaan yleistä huomaavaisuutta. Esimerkiksi kirjoittamaton sääntö on omien jälkien korjaaminen: bunkkerit haravoidaan ja irronneet nurmipalat kiinnitetään takaisin, jotta seuraavillakin olisi hyvät olot pelata.

– Kohteliaisuus korostuu, esimerkiksi lyöntijärjestys tulee tietää, ja ottaa oikeanlaiset pallot mukaan, Isotalo kertoo esimerkkejä.

Hiisi-Golfin Eeva Isotalo kertoo, että kentän laajennus 18-väyläiseksi ei ole tällä hetkellä ajatuksissa. Kuva: Antti Raunio

Golf on sosiaalinen laji, joka on huomaamatta myös hyvää kuntoilua. Täyden kentän eli 18 väylän kiertäminen kestää 4–5 tuntia, ja 9-väyläisen kentän, kuten Lempäälässä, kiertoon menee 1,5 tunnista kahteen tuntiin.

– Golfiin koukuttuu helposti. Joku väylä menee hyvin, seuraava huonosti. Mutta aina on mahdollisuus parantaa ja pelata uudestaan, se on se koukku, tuumii Golf-Pirkkalaa edustava Hannu Kortesalo, joka oli juhannuskisassa mukana ja käy paljon Lempäälässä pelaamassa.

Kortesalo korostaa sosiaalisuutta ja liikkumista. Usein golfia pelataan porukassa ja sosiaalinen kanssakäyminen onkin iso osa lajia.

– Ja ulkoilu on tässä parasta. Kun pelaa täyden kentän, tulee käveltyä jopa 12 kilometriä.

Kortesalo esittelee mailojaan. Kuinka usein golffari joutuu sitten satsaamaan uusiin mailoihin?

– Sääntöjen mukaan 14 mailaa on maksimi. Joskus joku voi jäädä kierroksella käyttämättä. Parin vuoden välein tulee yleensä ostettua uusia, vanhoilla uskollisilla on mukava pelata.

Uusi 9-väylä on haasteellinen kuvassa näkyvän vesiesteen ja lopun tiukan väylän kulman vuoksi. Kuva: Antti Raunio

Lempäälän Hiisi-Golfissa on päässyt puttaamaan jo reilun kahdenkymmenen vuoden ajan. Golf-seura perustettiin 1995, ja vuosien varrella golfkentät ovat kasvaneet ja parantuneet Vaihmalassa.

– Aluksi lyötiin käytännössä heinäpeltoon. Joka vuosi pyrimme parantamaan väyliä, tänä vuonna uusimme 9-väylän, Isotalo toteaa

– Olemme melko pieni golfseura, jäseniä on noin 800. Pirkanmaalla kilpailu on tosi kovaa, kenttiä on seitsemän ja harrastajamäärät ovat olleet laskussa.

Uusi 9-väylä oli ensi kertaa pelattavissa juhannuskisassa ja oli pelaajien mieleen. Vesieste tuo omaa jännitystään, ja lopun 90 asteen kulma lisää haastavuutta ja näyttävyyttä.

– Haasteellinen mutta todella kiva. Vesi toi kyllä aikamoisen haasteen mukaan, kuului useamman golffarin mielipide.

Isotalo kertoo, että uutta väylää suunniteltiin kauan ja erilaisia vaihtoehtoja pohdittiin.

– Golfkentiltä muistetaan greenien kunto ja viimeinen väylä. Haluamme hieman erilaisella väylällä saada hyvän muistijäljen kentästä. Useat golffarit ovat hieman vesiarkoja, joten väylä tuo sopivasti vaikeutta, Isotalo naurahtaa.

Kun kesä etenee juhannuksesta heinäkuulle, alkavat Hiisi-Golfilla sesonki ja nurmikonleikkuu vähenemään. Lempäälän kenttä avataan yhtenä ensimmäisistä Pirkanmaalla alkukeväästä, joten isoin sesonki on jo aikaisin. Silloin pelaajia voi olla jopa sadan kilometrin päästä.

– Myös nurmen leikkaamistiheys hieman harvenee, kun nurmen kasvu hidastuu. Greenit leikkaamme päivittäin, siitä ei luisteta. Syksyä kohden muita alueita ei enää tarvitse ajaa yhtä tiheästi.

– Usein työpäiväni alkaa nurmialueiden leikkaamisella, jotta ovat sitten valmiina pelaajille. Tunti ja kolme varttia aika lailla kestää, kun viheriöt käy läpi, Isotalo laskeskelee.

Golfmailoja on monenlaisia, eri etäisyyksille on omansa. Nykyään harva enää kantaa mailojaan, kärryillä on helppo liikkua. Kuvassa Hannu Kortesalon mailat. Kuva: Antti Raunio

Koska golfin harrastus on vähentynyt ja harrastajakunta ikääntynyt, pyritään aloittaminen tehdä mahdollisimman helpoksi ja edulliseksi.

– Aloituskurssi on esimerkiksi hyvä paikka opetella etikettiä, ja itseopiskelumateriaalit ovat todella hyvät. Heti ei tarvitse lähteä isolle kentälle pelaamaan, vaan hakea onnistumisia helpommilta väyliltä, par 3 Hiisi-kentältä.

– Lisäksi uudet jäsenet pääsevät mukaan Kapteenien kierrokselle: siinä kierretään kenttä seuramme kapteenien johdolla, ja opitaan ja tutustutaan asioihin, Isotalo kertoo.

Hiisi-Golf tunnetaan kauniista maisemista, ja järvinäkymä onkin golfkentän markkinavaltti.

– Vesistö näkyy joka väylältä, ja tänne pääsee vaikkapa veneellä golfaamaan.

Lue lisää golfartikkeleita:

Korhonen ja Ali-Löytty kuntien golfmestareiksi

Hiisi-Golf kannustaa nuoria harrastuksen pariin

Hiisi-Golf on Lempäälän suurimpia urheiluseuroja

Hannu Kortesalon mielestä golfissa koukuttaa, kun pääse aina uudestaan yrittämään parempaa tulosta. Kuva: Antti Raunio