Joulunajan terveiset eduskunnasta

Joulukuusi valtiosalissa. Kuva: Timo-Olavi Jalkanen

Kirjailija Kirsi Kunnasta mukaillen, siilin terävien piikkien alla on tunteellinen sydän. Sellainen on myös kaikilla ihmisillä joista osa ei aina hymyhuulin ulospäin katsele. Viestitään joulun lämpöä kaikille piikkien allekin.

Meidän ei kaikkien tarvitse aina olla samaa mieltä. Aito vuoropuhelu lähentää ja lisää ihmisten halua puolustaa oikeudenmukaisuutta. Tekopyhyys ei luottamusta tuo ja ulkoisia ”hajota ja hallitse”-toimijoita tulee varoa.

Ihmisten muistaminen lämmittää. Ollaan pyhien aikana aidolla mielellä yhteydessä alueemme ihmisiin. Vuorovaikutuksella ja yhdessäolemisella elämäntyytyväisyys ja onnellisuus tarttuu. Se lisää meidän henkistä ja fyysistä terveyttämme.

Kun perheiden ja sukujen turvaverkot ovat nyky-yhteisöissä paljolti vähentyneet, monet ovat uskomattoman yksin. Facebook-kavereiden määrä ei estä ihmisten syrjäytymistä. Yksi luotettava kaveri vieressä voittaa tuhat internetissä.

Tutkimusten mukaan niissä Suomen kunnissa, joissa vallitsee korkea yhteenkuuluvuuden- ja turvallisuudentunne, syrjäytyminen ja rikollisuus on vähäistä. Yhteenkuuluvuus lisää niin korttelin, kuin koko maan turvallisuutta. Alueellisesti sillä on nähty yhteys myös korkeaan syntyvyyteen.

Perusonnellisuus useimmille ihmisille on aitoa tyytyväisyyttä siihen, mitä heillä on juuri nyt. Sitä ei pelkällä elintasolla luoda. Se luodaan hyvien ihmisten kautta ympärillämme.

Tuetaan kaikki oikeudenmukaisuutta, kansallista identiteettiämme ja sitoutumista kotiseutuumme. Ne ovat merkittävimpiä lähikäyttäytymisen tekijöitä ja yhteiskunnan koossapitäjiä.

Joulun aikaan tapaamme läheisiämme ja tuttaviamme. Annetaan silloin omaa lämpöämme kaikille täällä Lempäälä-Vesilahti seudulla. Ja toki kauempanakin. Joulu on meidän Suomen suuri juhla!

Parasta Joulunaikaa ja vuodenvaihdetta kaikille.

 

Veijo Niemi,
kansanedustaja