Analyysi: Kuinka koronavirus vaikuttaa Lempäälän ja Vesilahden palloilun tähtijoukkueisiin?

Koronatilanteen vuoksi Lempolle voitaisiin jopa ääritilanteessa tarjota liigapaikkaa, mutta sitä joukkue ei voisi ottaa vastaan. Kuva: Marko Panu

Koronavirusepidemia on iskenyt rajusti suomalaiseen huippu-urheiluun. Niinpä Lempäälän-Vesilahden Sanomat analysoi, kuinka sisäpalloilukausien kesken lopettaminen vaikuttaa paikallisiin urheiluylpeyksiin.

Talvella eniten otsikoissa ovat olleet lentopallon miesten 1-sarjassa pelaava Lempo-Volley, jääkiekon Kakkosdivarin LeKi, salibandyn Kolmosdivarin Lempäälän Toivot ja futsalin Kakkosta pelaava Sääksjärven Loiske. Lisäksi analyysissä mukana Vesilahden ylpeys, Visan lentopallon naisten 2-sarjajoukkue.

Lempo-Volley

Lentopallon 1-sarjassa ei jaettu mitaleja, mutta henkinen mestaruus tuli Lempäälään. Lempo voitti runkosarjan ja avasi pudotuspelit voitolla. Koronavirus siis katkaisi mahdollisuuden edetä aina liigakarsintoihin asti. Lempoa pidettiin suosikkina jopa 1-sarjan mestariksi, eli sikäli kauden keskeytyminen jätti paljon spkeluaatiosaumoja.

Taloudellisesti tilanne ei osunut pahasti lentopalloon. Jos kausi olisi edennyt pitkälle Lempolla, olisi toki lipputuloja tullut mukavasti. Vastaavasti pitkät pelimatkat olisivat vieneet kotipelien tuotot, etenkin mahdollisissa karsinnoissa olisi edessä olleet matkat Rovaniemellä ja Ouluun tai Joensuuhun.

Vaikka koronaviruksen vaikutus ei olopulta ollut 1-sarjassa draamaattinen, tilanne menee mielenkiintoiseksi, kun tarkastellaan miesten pääsarjaa. Julkisuudessa on ollut uutisia useammankin liigajoukkueen talousongelmista, ja korona voi olla jollekin se viimeinen niitti. Jos liigaa jouduttaisiin täydentämään, olisi Lempo todennäköisesti ensimmäinen, jolta mielenkiintoa kysyttäisiin. Seurajohto on kuitenkin todennut tässäkin lehdessä, että taloudellisesti nousu ensi kaudeksi ei ole mahdollista.

Kuva: Jarno Hietanen
Alex Hukki maalin läpyjonossa, vuorossa läpykaverina Tuukka Virtanen. LeKi eteni tänä vuonna Rautaliigan finaaliin.

LeKi 

Jääkiekon Rautaliiga päättyi juuri ennen suurinta kliimaksia eli LeKin ja Kisa-Eaglesin finaalisarjaa. Kiekossa koronavirus jätti tilanteen kaikkein pahiten auki. Pelaamalla LeKi olisi voinut varmistaa nousun, nyt siitä ei ole varmuutta. Toki pelaamalle nousu olisi vaatinut ensin finaalisarjan voittoa ja karsinnoissa Suomi-sarjajoukkueen kellistämistä.

Taloudellisesti kauden loppumisen kesken ei pitäisi olla kova isku jääkiekolle, koska kotipeleihin ei myyty pääsylippuja. Toki muita tuloja jäi kotipeleistä saamatta. Kunnan runsas tuki mahdollisti ilmaisen sisäänpääsyn, mikä näkyi pudotuspeleissä isoina yleisömäärinä. Samalla kauden loppuessa säästyy vieraspelien kulut. Jääkiekolla kuten lentopallollakin, joissa on isoimmat sponsorimarkkinat, yhteiskunnan taloudellinen ahdinko varmasti vaikeuttaa tulevan kauden kumppaanusneuvotteluita.

Koronan vuosi LeKi nousee kabinetissa, jos nousee. Se puolestaan on vielä vaikeampaa kuin pelillisesti nouseminen: usea Kakkosdivarijoukkue haluaa nousta LeKin tavoin, eikä paikkoja Suomi-sarjaan ole montaa, jos yhtään, koska putoajiakaan ei välttämättä ole. Siinä mielessä koronatilanne vaikeutti kauden päätavoitetta eli sarjanousua.

Kuva: Antti Raunio
Koronavirus katkaisi LeTon hienon kauden ennen karsintapelejä.

LeTo

Salibandyssa Lempäälän Toivojen tilanteeseen koronavirustilanteella ei ole näillä näkymin valtavaa vaikutusta. LeTo eteni huikeasti ensimmäisellä kaudellaan Kolmosessa aina nousukarsintoihin asti lohkokakkosena. Karsintapelit kuitenkin keskeytettiin, eli mahdollinen nousu pelaamalla jäi vain arvailujen varaan. Nousu sarjaporrasta ylemmäs Kakkoseen on kuitenkin melko lähellä: lohkovoittaa Lätty ei tietojen mukaan halua nousta, joten nousupaikka olisi avoinna LeTolle.

Lopullisesti nousun päättää Salibandyliitto. Taloudellisesti karsintapelien peruuntuminen ei liene suuri ongelma, sillä Ideaparkissa kotipelinsä pelaava LeTo ei myynyt lippuja peleihinsä.

Kuva: Antti Raunio
Futsalissa Loiske ehti lopettaa kauden ennen pelien perumista.

Loiske

Futsalissa ehdittiin pelaamaan Kakkosdivarin kausi loppuun, eli Loiske ehti paketoida kautensa normaalisti. Viimeinen peli oli 8.3. eli ennen suuria viranomaistoimenpiteitä. Loiske säilytti sarjapaikkansa eikä päässyt nousukarsintaan, eli koronavirustilanteella ei ole vaikutusta myöskään ensi kauden futsalin sarjatasoon Lempäälässä.

Jalkapallossa Loiskeen edustusjoukkue pelaa Kolmosta. Sarjan avausottelun pitäisi olla 17.4. mutta sarja tuskin alkaa vielä tuolloin. Palloliitto on keskeyttänyt kilpailutoiminnan maaliskuun loppuun asti. Veikkausliiga muun muassa käynnistyy vasta kesäkuussa.

Kuva: Juha Raunio
Visan kaudesta jäi yksi peli pelaamatta.

VesVi

Naisten lentopallon alemmassa 2-sarjassa Visalla jäi pelaamatta yksi peli. Lohkon kakkossija oli kuitenkin jo varma. Sarjamääräysten mukaan lohkojen kahdella parhaalla on mahdollisuus nousta ensi kaudeksi ylempään 2-sarjaan. Lentopalloliitto päätti, että tällä kaudella sarjoissa kukaan joukkue ei putoa, ja nousut päätetään erikseen ja nousupaikkaa voi anoa.

Visalla siis käytännössä on nousuoikeus olemassa ensi kaudeksi ylempään 2-sarjaan. Kun sarjoista ei joukkueita pudoteta, voi ylemmästä 2-sarjasta tulla hyvinkin massiivinen sarja, ainakin kulunutta kautta isompi. Nähtäväksi jää, tekeekö Lentopalloliitto 2-sarjan sarjajärjestelmään viilauksia.

LUE MYÖS:

Jääkiekkoliitto päättää LeKin nousun: ”Isompien asioiden edessä pitää totta kai olla nöyränä”

Lempo otti kauden päättymisen tyynesti, mutta pettyneenä vastaan