Onko alkoholin nauttiminen valmiuslakiin verrattava välttämätön perusoikeus?

Yrittäjä, kokoomusvaltuutettu Jocka Träskbäck ei pidä ravintoloiden aukioloaikojen rajoittamista tarpeellisena. Hänestä turvavälit, asiakasmäärän puolittaminen, pöytiin tarjoilu ja henkilökunnan maskipakko riittäisivät. Lisäksi hän suosittelee alle 16-prosenttisten alkoholijuomien ulosmyyntiä (Lempäälän-Vesilahden Sanomat 27.5.). Esitin asiakkaiden turvaksi ja ravintoloille kannattavuuden parantamiseksi niiden yhteistä digitaalista täyttymisastealustaa (HS 29.5.).

Onko alkoholia tarjoavien ravintoloiden talous ja alkoholin nauttiminen kokoomuslaisille valmiuslakiin verrattava välttämätön perusoikeus? Alkoholin ja valvomisen haitat saavat unohtua.

Normaalisti ravintolat saavat olla auki aamuviiteen. Eräs yrittäjä kertoi, että klo 23:n ja 05:n välillä kertyy noin puolet illan tuotosta. Siis alkoholista. Suhteellisen pian asiakkaat ehtivät humaltua ja estot poistua sen verran, että henkilökunta ei ehdi valvomaan turvavälien rikkomista. Koronaviruksen tarttumisriski kasvaa. Jos vielä saisi ostaa mukaansa alle 16-prosenttisia juomia, alkoholin nauttiminen voisi jatkua vielä kotonakin, vaikka juomista suositellaan valvotuissa oloissa. Miksi alkoholitonta viiniä ja olutta ei mainita lainkaan?

Ihmiset nukkuvat nykyään liian vähän ilman myöhäisiä tai yöllisiä ravintolailtojakin. Pelkkä valvominen on riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin sekä diabetekseen. Yö- ja vuorotyöläiset sairastavat muita enemmän. Lisäksi alkoholi heikentää unta ja laskee työtehoa seuraavana päivänä. Näin kertyy menoja elinkeinoelämälle ja yhteiskunnalle. Onko meillä näihin varaa?

Olen juhlinut ja iloinnut elämästä ilman alkoholia jo 71 vuotta. Träskbäck populistisesti ja tunteenomaisesti liehittelee alkoholinkäyttäjiä. Pitää päästä pois nykyisestä taantumuksellisuudesta.

 

Risto Moisio
filosofian lisensiaatti
Tampere

 

Lue myös:

Hallitus piiskaa ravintola-alaa

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?