Onneksi meillä on luontoliikunta!

Koronapandemia on koetellut meitä jo lähes vuoden. Sillä on ollut suuria vaikutuksia elämäämme, myös liikuntaan ja urheiluun.

Koronapandemian aikana suomalaisten liikunta-aktiivisuus on valitettavasti mm. Valtion liikuntaneuvoston (2020:2) julkaisun mukaan laskenut merkittävästi lasten ja nuorten keskuudessa; jopa kymmeniä prosentteja kahden vuoden takaiseen verrattaessa. Lisäksi polarisaatio on lisääntynyt eli vähän liikkuvat liikkuvat entistä vähemmän, kun paljon liikkuvat ovat säilyttäneet aiemmat liikunnan määrät. Työikäisillä sen sijaan pandemia ei ole vähentänyt liikunnan kokonaismäärää, vaikka työmatkaliikunta on jäänyt monilta pois. Aikuiset korvaavat kuntosali- ja ryhmäliikunnan kävelyllä ja ulkoilulla ja liikunnan kokonaismäärä on jopa kasvanut. Myös iäkkäillä kävely ja hyötyliikunta ovat korvanneet muun liikunnan vähentymistä.

Koska pandemian kaltaiset ilmiöt saattavat toistua tulevaisuudessa, on hyvin tärkeää huomioida liikunnan mahdollistaminen vastaavan kaltaisissa tilanteissa myös tulevaisuudessa. Erityisesti huomiota tulee kiinnittää lapsiin ja nuoriin sekä muihin ryhmiin, joihin koronapandemia on vaikuttanut liikuntaa vähentäen.

Reilu viikko sitten Urheilugaalassa juhlistettiin vuonna 2020 ansioituneita urheilijoita ja liikunnan edistäjiä. Gaalassa Suomen Latu ja Metsähallitus palkittiin suomalaisen liikunnan ja urheilun ykköspalkinnolla, Unolla, kategoriassa vuoden urheilukulttuuriteko. Perusteluissa mainittiin mm. seuraavaa: ”Poikkeuksellinen vuosi siirsi monen ihmisen katseet kaukaa lähelle. Kun elämme hankalia aikoja, luonto pitää meistä huolen. Se otti vastaan ennätysmäärän ihmisiä suomalaisten lähtiessä liikkumaan kotimaan tarjoamiin kohteisiin.”

Suomen Latu jäsenyhdistyksineen on edistänyt luontoliikuntaa jo 1930-luvulta alkaen. Viime vuonna Suomen Latu laati vastuullisen ulkoilijan etiketin, mikä levisi myös kansainväliseen käyttöön. Lämmin onnittelu Suomen Ladulle arvokkaasta työstään suomalaisten liikuttamisen eteen.

Kuten vuoden 2020 urheilukulttuuriteko osoittaa, ulkoilu on toiminut suomalaisille hyvinvoinnin lähteenä pandemian aikana. Suomen Ladun toiminnanjohtaja Eki Karlssonin (2021) mukaan liikkumisesta kaksi kolmasosaa tapahtuu ulkona, mutta pandemian aikana ulkoilumäärät ovat jopa kaksinkertaistuneet.

Ulos on menty hakemaan kuntoa, saamaan moniaistisia elämyksiä sekä kokemaan yhteyttä suomalaisen ainutkertaisen luonnon kanssa. Neljä vuodenaikaa mahdollistaa ulkona liikkumisen vaihtelevin tavoin, mikä monipuolistaa kehollisia kokemuksia ja tuottaa laaja-alaista hyvinvointia.

Koska koronapandemia jatkuu vielä, ja erilaisia rajoituksia ja viruksen leviämistä ehkäiseviä toimia on jaksettava toteuttaa, on ulkoilulla poikkeuksellisen suuri merkitys liikunnan määriin, terveyteen ja hyvinvointiin. Onneksi tänä talvena on saanut nauttia oikeasta talvesta ja luistelukenttiä on pystytty jäädyttämään ympäri kaupunkeja ja kyliä sekä hiihtolatuja on ajettu paljon. Jopa suoraa kotiovelta on ollut mahdollista hiihtää kouluun tai työpaikalle. Monet talkoolaiset ovat luoneet olosuhteita talviliikunnalle kuntien ja kaupunkien toimien lisänä. Aina ei kuitenkaan tarvita valmiita suorituspaikkoja, vaan olosuhteita voi luoda myös itse. Milloin viimeksi teit oman hiihtoladun tai rakensit lumiukon? Milloin laskit pulkalla mäkeä tai kävelit umpihangessa lumikengillä? Oletko kokeillut hankifutista? Entä pihapelejä perheen parissa? Oman perheen kanssa tapahtuva luontoliikunta on sekä kuntoa ylläpitävää ja kohottavaa että koko perheen hyvinvointia edistävää.

Talvi luo paljon edullisia luontoliikuntamahdollisuuksia, joita kannattaa lähteä kokeilemaan ja harrastamaan. Kun kevät ja kesä saapuvat, mahdollistuvat jälleen uudet lajit ulkona. Mikäli kävely on kuitenkin sinulle se luontaisin tapa liikkua, niin sekin on liikuntalajina erinomainen terveyspommi (UKK-Instituutti 2020). Ulkona liikkumisen muodot ja ajankohdat ovat suurelta osin riippuvaisia itse liikkujasta, ja sekin on luontoliikunnan hyviä puolia.

Onneksi meillä on luontoliikunta. Onneksi voimme mennä ulos hakemaan niin fyysistä, psyykkistä kuin sosiaalista hyvinvointia ja terveyttä. Jos et ole sitä vielä kokeillut, lämmin suositus. Liikkeelle voi aina lähteä pieninkin askelin. Hyödynnetään luontoliikunnan suomat mahdollisuudet jaksaaksemme edelleen pandemian vielä kestäessä. Ja luodaan luontoliikuntaan olosuhteita, niin kuntatasolla kuin vaikka itse esim. latuja tehden.

 

Maarit Marttila, liikuntatieteiden tohtori, tutkimusala liikuntapedagogiikka ja luontoliikunta, työkyvyn, hyvinvoinnin, liikunnan ja terveystiedon lehtori