Millaista on lapsiperheen arki Ylöjärvellä ja miten palvelut toimivat kotikunnassa? Kysyimme Haavistolla asuvalta Ojalan perheeltä, jonka mukaan kaikki olisi lähes täydellisesti, jos kaupunki vain laittaisi vauhtia Siltatien koulun rakentamiseen.
Elina, 37, ja Markus Ojala, 38, päätyivät Ylöjärvelle Espoosta vuonna 2014 Elinan isän vakavan sairauden takia vuoksi. Pariskunta asui Haavistolla ensin muutaman vuoden vuokra-asunnossa ja etsiskeli samaan aikaan tonttia omakotitalolle niin Ylöjärveltä, Pirkkalasta kuin Tampereen Koivistonkylästä.
Unelmien tontti löytyikin lopulta sattumalta vain 200 metrin päästä aivan Haaviston pururadan kupeesta, jonne Ojalat rakensivat 150 neliön yksikerroksisen kivitalon ja pihaan 60 neliön erillisrakennuksen työhuoneella ja saunalla. Asuinneliöitä kuusihenkiseksi kasvaneella perheellä on siis yhteensä 210.
Talon valmistumisesta tuli vappuna kuluneeksi kolme vuotta.
– Meille yksi tärkeimmistä kriteereistä tonttihaussa oli vähintään tuhannen neliön koko ja se, ettei se ole rinteessä. Tämä tontti on kaikin puolin mahtava ja yksi tämän alueen parhaista, koska se sijaitsee päättyvän tien päässä ja rajautuu metsään, Elina Ojala sanoo.
Koti lämpiää maalämmöllä, joten lämmityskustannukset ovat perheessä suhteellisen edulliset. Asumiskustannukset ovat sähkön ja veden osalta noin 275 euroa kuukaudessa.
Kyläseppä on hyvä päiväkoti, mutta koulun puuttuminen iso miinus
Vanhempien Elinan ja Markuksen lisäksi perheeseen kuuluvat seitsemänvuotias Benjamin, viisivuotias Amanda, kaksivuotias Johannes ja haastatteluhetkellä vasta viisiviikkoinen Pikku-Tilli.
Lapsista kolme vanhinta on hoidossa Haavistolla Kyläsepän päiväkodissa, johon vanhemmat sanovat olevansa enemmän kuin tyytyväisiä.
– Äitini oli perhepäivähoitaja, joten olin aina sitä mieltä, että omatkin lapset hoidetaan kotona. Mutta olen kääntänyt takkini aivan totaalisesti. Kyläseppä on tosi hyvä päiväkoti, joka auttaa meitä vanhempiakin jaksamaan tässä lapsiperhe- ja yrittäjäarjessa, Markus Ojala kehuu.
Päiväkotimaksut ovat 381 euroa kuukaudessa kolmelta lapselta noin 80 prosentin hoitoajalta.
Eskarilainen Benjamin aloittaa syksyllä koulun Veittijärvellä. Perheessä odotetaan, että Haavistolle pitkään kaavailtu Siltatien koulu olisi valmis viimeistään syksyllä vuonna 2023 kuten kaupunki on luvannut.
– Siltatien koulu oli ehdottomasti yksi niistä syistä, miksi rakensimme talon tänne. Kaikki sitä koulua täällä odottavat. Päättäjät ovat kuitenkin vain lykänneet ja lykänneet sen rakentamista. Tämä on yksi ainoista isoista miinuksista Ylöjärvellä.
Ylöjärvi on hyvä paikka asua, kunhan luontoa jätetään
Siltatien koulun lisäksi Ojaloiden on vaikea keksiä muuta valitettavaa Ylöjärvestä. He toivovat, että kaupunki muistaisi säilyttää jatkossa luontoa, kun uutta kaavoitusta tehdään.
– Viherkaistoja ja metsää pitää jättää asumisen yhteyteen, ne ovat vetovoimatekijöitä. Täällä Haavistolla pururataa ympäröivää metsää on hakattu mielestäni liikaa, Elina Ojala sanoo.
Mutta kaiken kaikkiaan he pitävät Ylöjärveä erittäin hyvänä paikkana asua.
– Meillä on yritys Siltatiellä, johon ajaa tästä muutaman minuutin. Lapset harrastavat jääkiekkoa ja taitoluistelua jäähallilla, jonne ajaa kuusi minuuttia. Muutenkin kaikki palvelut on Ylöjärvellä hyvin saatavilla. Erityismaininnan haluan antaa ulkoliikuntapaikkojen hoidosta. Ladut ja jäät olivat talvella ihan viimeisen päälle, Markus Ojala sanoo.