Piikki: Sotestako apu ongelmiin

Eduskunta hyväksyi viime viikolla sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen. Sitä on yritetty saada aikaiseksi monen hallituksen voimin, mutta aina se on tyssännyt johonkin. Niinpä nykyisellä hallituksella oli kiire saada päätökset aikaan, jotta voisi jäädä historiaan uudistuksen tekijänä.

Nyt meille siis taivas aukenee, lääkäriin pääsee vähintään viikon kuluessa, ja erikoislääkärienkin palvelut ovat kaikkien saatavilla. Tähän asti onkin ollut vaikea saada lääkärille aikaa. Jos käyntiajan ylipäätään saa, se siirtyy usein niin pitkälle, että pienemmät vaivat paranevat itsekseen ja isompiin pitää hakea apua muualta. Nyt siis tilanne muuttuu, vai muuttuuko? Kun resursseista on pulaa, korjautuuko tilanne lakeja säätämällä? Eikö pitäisi keskittyä hankkimaan lisää ammattitaitoista työvoimaa?

Epäilykseni hälvenivät, kun näin tämän lehden viime numeron otsikon: ”Pirkanmaan hyvinvointialue starttaa heti, kun sote-lait on vahvistettu”. Siinä jutussa muutosjohtaja Jaakko Herrala hehkuttaa Pirkanmaan tilannetta ja nykytermillä sanottuna suorastaan hypettää sote-uudistusta. Mutta mitä ihmettä? Palvelujen parantamisesta ei ole vielä tietokaan, jutussa kerrottiin massiivisen hallinnon rakentamisesta. Selvisi, että vuoden loppuun mennessä on palkattu jo 30 henkilöä valmisteluun. Siis pelkästään Pirkanmaalle.

Jotain pitää tehdä, jotta ihmiset ympäri Suomen pääsevät tarvittaessa nopeasti hoitoon. Tästä kaikki ovat varmasti samaa mieltä. Mutta ongelma on taas kerran puoluepolitiikka. Tällaisten uudistusten kohdalla oman puolueen edut pitäisi unohtaa ja ajatella kerrankin pelkästään kansalaisia ja veronmaksajia. Nykyhallitus halusi saada sulan hattuunsa ja teki päätöksiä kiireellä, vaikka tunnustikin ongelmia vielä olevan. Ja mitä tapahtuu parin vuoden päästä? Opposition taholta on ilmoitettu, että jos valta vaihtuu, suuri osa tehdyistä päätöksistä tullaan kumoamaan. Jos silloin päätetään luopua nyt käynnistettävistä hyvinvointialueista, palataan taas lähtöruutuun. Ja rahaa on palanut miljarditolkulla!

Onko täysin mahdotonta suunnitella kaikkia kansalaisia koskevat uudistukset kulloisenkin hallituksen ja opposition yhteistyönä? Tiedän, se on mahdotonta. Meidän arkielämämme tulee jatkumaan samanlaisena kuin ennenkin. Lääkäriin pääseminen saattaa jopa vaikeutua, kun käyntejä korvataan yhä enemmän soittoajoilla ja verkkoyhteydellä. Parasta on siis pysyä terveenä.

Muitakin kiinnostavia lehtijuttuja sattui viime viikolla silmiini. Aamulehdessä oli uutinen, että Pirkkalan Loukonlahden valmisteilla olevaa kaavaa puidaan uudelleen. Sikäläinen yhdyskuntalautakunta palautti asian valmisteluun, kun kaava oli suunniteltu liian tiiviiksi. Toivottiin viherkaistaleita rakennusten väliin ja kaiken kaikkiaan maltillisempaa ja vähäisempää rakentamista alueelle. Tuollaiset maininnat eivät taida kuulua ollenkaan meidän kuntamme päättäjien sanavarastoon.

Kirjoittaja ei kaipaa hallintoa vaan lääkäriaikoja