Otsikon lause kuultiin jääkiekkoilija Marko Anttilan suusta tammmikuun 25. päivänä, muutamaa päivää ennen lähtöä kohti Pekingin olympialaisia.
Pitkän puhelun aikana hyväntuulinen Anttila mietti olympialaisten upeutta: ”Olympialaiset ovat urheilutapahtumista omassa kastissaan. Koko talviurheiluporukka on koossa”, fiilisteli Anttila jo etukäteen olympiahenkeä.
Vajaa kuukausi puhelun jälkeen Marko Anttila ja rapeat 20 muuta suomalaispelaajaa ovat olympiakultamitalisteja. Päivämäärä 20.2.2022 kaivertuu suomalaiseen urheiluhistoriaan ikuisesti. Jääkiekkoilijoiden voittama kulta on Suomen ensimmäinen joukkuelajien kulta. Toki viestihiihdossa, mäkihypyssä ja yhdistetyssä on joukkuekultaa voitettu aiemminkin, mutta palloilulajeissa lätkämiesten voitto on ensimmäinen.
Anttila ei olisi villeimmissä kuvitelmissakaan osannut ajatella, millainen Kiinan-reissu hänelle tulee. Nelipäiväinen eristys ultrakireiden Kiinan koronasääntöjen takia oli jo raunioittaa ison miehen olympiaturnauksen. Suomen avausottelun Anttila joutuikin jättämään väliin, mutta päävalmentaja Jukka Jalonen luotti Lempäälän jättiin ja päästi hänet irti ottelussa Latviaa vastaan ja Marko kiitti heti iskemällä maalin balttinaapurin verkkoon.
Kevään 2019 Bratislavassa voitetun maailmanmestaruuden suuri sankari näytti, että 36-vuotiaana nyt joukkueen varakapteenina, että on isojen pelien mies. Finaalissa Venäjää, tai siis Venäjän olympiakomitean joukkuetta, vastaan Anttila ketjukumppaneineen järjesti päätöserän alussa finaalin ratkaisseen maalin.
Anttila kaarsi hyökkäysalueella kiekkoa suojaten, ampui ja pelin suomalainen ykköstähti Hannes Björninen ohjasi kumipalan vastustajan molarin ohi.
Lempäälässä keväällä varmasti taas juhlitaan, kun Anttilan kausi Jokereissa ja luultavasti koti-MM-kisoissa Tampereella on ohi. Lempäälää Anttila arvostaa, tuo juurensa kernaasti esiin ja on aina valmis olemaan mukana kotikuntansa riennoissa.
Toinen lempääläisjuurinen kiekkoilija eli naiskippari Jenni Hiirikoski palaa myös kotiin mitalistina. Pronssi oli hieno tulos, sillä naisleijonien taival oli paljon miehiä kuoppaisempi ja sisälsi turbulenssia toisensa jälkeen. Maalivahtien valintasoppa, päävalmentajan vetäytyminen kesken kisojen ja kolme hävittyä ottelua turnauksen alussa heikohkoilla otteilla lujitti naistiimin lopulta voitttavaksi joukkueeksi. Hiirikoski nimettiin totuttuun tapaan turnauksen tähdistökentälliseen.
Palataan vielä miesten saavutukseen. Joukkueen loistava ykkösveskari Harri Säteri on syntyisin Akaan Toijalasta ja pelasi juniorina hetken myös Lempäälän Kisassa eli seurassa, joka on kasvattanut Anttilan ja Hiirikosken ja koulinut heistä maailmanhuippuja.
Olympiamitaleita välillisesti Lempäälään on tullut aiemminkin Sotshista 2014, kun LeKin hiihtotiimiä edustanut hollolalainen Aino-Kaisa Saarinen nappasi kaksi hopeaa. Parapuolen mitaleita lempääläisurheilijoilta löytyy myös ja kun historiaa kaivellaan, tulee vastaan keihäänheittäjä Julius Saariston nimi, joka asui ja työskenteli ennen sotia Lempäälässä. Saaristo oli vuoden 1912 kaksinkertainen keihäänheiton olympiamitalisti, hän edusti Tampereen Pyrintöä ja oli tamperelaissyntyinen.
Pekingin olympialaiset tullaan muistamaan monista asioista, myös ikävistä tyyliin korona, Kiinan diktatuuri ja esimerkiksi nuoren venäläisluistelijan kammottavasta kohtelusta. Ilon pisarat kuitenkin jäävät eloon: Niskasen sisarukset, jääkiekkoilijat ja Ikaalisten Krista Pärmäkoski etunenässä.